Mainos

Asiantuntija: Itä-Ukrainan asemiehet huonossa kunnossa ja liikkuvat hengenvaarallisesti

Poliisiaseman Itä-Ukrainassa vallanneet asemiehet olivat hyvin todennäköisesti Venäjä-mielisiä separatisteja eivätkä ammattisotilaita, sanoo suomalainen taisteluvälineiden asiantuntija Arto Pulkki.

Hän perustaa arvionsa valtaajista näkemiinsä kuviin sekä videopalvelu Youtubeen ladattuun videoon Kramatorskin poliisiaseman valtauksesta lauantaina.

– Videossa valtaajilla on päällään uusi Venäjällä ja Ukrainassa vapaassa kaupallisessa myynnissä oleva kenttäpuku. Se on ainoa yhtenäinen varuste. Heiltä puuttuu kypärät ja luotisuojaliivit, paitsi yhdellä taitaa olla joku vanha liivi, Pulkki sanoo.

Asiantuntijan mukaan valtaajien aseet ovat 1980-luvun lopun AK-74-rynnäkkökivääreitä, joita Ukrainaan jäi Neuvostoliiton romahtaessa. Ne on voitu esimerkiksi varastaa varuskunnista tai poliisiasemilta. Myös joukon ulkonäöstä ja toiminnasta voi päätellä, ettei kyse ole ammattisotilaista.

– Siellä on selkeästi yli viisikymppisiä miehiä, joilla on parta ajamatta. He ovat samanlaisia kuin suomalaiset reserviläiset - saaneet varusmieskoulutuksen ja osaavat käyttää aseita. He eivät kuitenkaan ole koskaan harjoitelleet joukkona eikä heillä ole erikoistoimintakoulutusta.

– Kaikki viittaa siihen, että he ovat paikallisia Venäjä-mielisiä separatisteja. Sitä on tietysti mahdotonta sanoa, keitä heidän taustallaan on.

Sosiaalisessa mediassa on viikonloppuna jaettu lukuisia kuvia valtaajista ja pohdittu, voisiko heidän joukossaan olla naamioituneita Venäjän erikoisjoukkojen sotilaita.

– Venäläiset erityistoimintajoukot menevät mielellään lenkkarit jalassa, ja heitä nähtiin Krimillä, eivätkä he petkuta ketään. Tämä on kuitenkin eri porukkaa. Huonossa kunnossa ja liikkuvat hengenvaarallisesti. Poliisiaseman valtauksessa ammuttiin minuutin aikana enemmän laukauksia kuin koko Krimin valtauksessa yhteensä.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.