Mainos

Asiantuntija: Isoäidin käännytystapaus kaikkiaan herkkä aihe Venäjällä

Venäläiset ovat arvostelleet räväkästi suomalaista ulkomaalaislakia kahden isoäidin käännytystapauksessa. Aleksanteri Instituutin johtaja Markku Kivinen pitää MTV:n uutisten haastattelussa venäläisten huolta isoäidistä vain yhtenä ulottuvuutena keskustelussa, joka koskee venäläisten oikeuksia ulkomailla.

- Tämä on houkutteleva aihe venäläisille, koska isoäidit ovat olleet perinteisesti sellaisia, jotka ovat pitäneet koko maata pystyssä. Se on asia, joka siellä on ollut arvossaan ja johon on nyt helppo tarttua, Kivinen valottaa.

Poliisi ilmoitti eilen, että venäläisen Irina Antonovan ja egyptiläisen isoäidin Eveline Fadayelian käännytykset pannaan täytäntöön, sillä muutosta ulkomaalaislakiin ei ole kuulunut. Hallitus lupasi jo muutama kuukausi sitten nopealla aikataululla muutoksen käännytyksiä koskevaan ulkomaalaislakiin. Poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoi tänään, että poliisi ei enää voi jäädä odottamaan mahdollista lakimuutosta.

Kivisen mukaan venäläiset ihmettelevät, missä on vallan vertikaali Suomessa. Presidentti ja pääministeri ovat sanoneet, että ulkomaalaislakiin pitää saada muutos, mutta siitä huolimatta mummot käännytetään maasta. Isoäitien tilanne on varmasti myös ajankohtaisuutensa takia noussut aiheeksi Venäjällä, sillä pääministeri Vladimir Putin tapaa huomenna Matti Vanhasen Lappeenrannassa.

"Venäjän hyvinvoinnin ongelma valtava"

Kivisen mielestä venäläisellä julkisuudella on "aika paljon" lobbausvoimaa Suomessa, jos se vauhdittaa lain etenemistä isoäitien osalta.

- Tässähän on vätystelty jo jonkin aikaa, ja nyt sitten pannaan tuulemaan, Kivinen hymyilee.

Eräs venäläinen verkkolehti tulkitsee jutussaan, että "suomalaiset lähettävät isoäidin kuolemaan". Kivisen mielestä tällaiset lauseet ovat hyvin tarkoitushakuisia.

- Sehän ei ole kovin johdonmukaista, jos ajatellaan, että Venäjällä isoäidit kuolisivat, Kivinen sanoo.

Kivisen mukaan Venäjällä on isoja sosiaalisia ongelmia, esimerkiksi eläkejärjestelmä ei ole kehittynyt samaa vauhtia reaalipalkkojen nousun kanssa. Myös vanhustenhuolto on retuperällä.

- Tämä on kaiken kaikkiaan herkkä aihe. Tietenkin propagandistisesti tämä asia esitetään nyt tällä tavalla, että Suomessa oleva venäläisisoäiti on ainoa tapaus, jolla on hankaluuksia. Venäjän hyvinvoinnin ongelma on valtava ja itse asiassa suomalaisilla olisi siinä aika paljon annettavaakin - pohjoismaiset hyvinvointivaltiothan ovat kuitenkin kaikkein parhaiten toimivia hyvinvointivaltioita, Kivinen muistuttaa.

(MTV3)

Lue myös:

Katso: Studiossa Markku Kivinen

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.