Asiantuntija: Isku Syyriaan voi levittää konfliktin koko Lähi-itään

Asiantuntija pitää todennäköisenä, että Yhdysvaltain mahdollinen isku Syyriaan voi levittää konfliktin koko Lähi-itään.

Maanpuolustuskorkeakoulun kapteeni Antti Paronen arvioi Huomenta Suomessa, että erityisesti Iranin on toimittava, jos isku toteutuu.

– Heidän retoriikkansa on tunnetusti äärimmäisen kovaa tai jopa taisteluhaluista. Heidän tehtävä jotain jo pelkästään oman kunniansa puolesta. He eivät suoranaisesti pysty itse toimimaan Yhdysvaltain joukkoja vastaan, mutta tuleeko mukaan jokin välillinen toimija, kuten esimerkiksi Hizbollah, niin se on kysymyksenä sitten toinen.

Isku vaatii kansainvälisen yhteisymmärryksen

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kertoo, ettei hän ole tehnyt vielä päätöstä mahdollisesta sotilaallisesta iskusta Syyriaan.

Paronen sekä puolustuspoliittinen asiantuntija Heikki Savola Suomen Yhdysvaltojen suurlähetystöstä arvioivat, että Obaman päätös vaatii sekä YK:n että Britannian kannan.

– Brittiparlamentti haluaa tietää, mitä asetarkastajat ovat löytäneet ja käydä keskustelun parlamentissa ennen kuin mitään päätöksiä tehdään. Tämä on tietysti aivan kriittinen tekijä Yhdysvalloille, että Britannia on mukana mahdollisessa iskussa, Savola sanoo MTV3 Uutisten haastattelussa.

Aikaisemmat pitkittyneet konfliktit ovat vielä tuoreessa muistissa, joten yhdysvaltalaiset eivät haluaisi joutua Irakin tai Afganistanin kaltaisiin tilanteisiin uudelleen.

– Yhdysvallat on sotaväsynyt kansakunta. He ovat olleet Irakissa ja Afganistanissa vuositolkulla ja siellä on kaatunut tuhansia. Mitään hinkua uuteen maaoperaatioon varsinkaan suurella yleisöllä ei ole, ei myöskään kongressin puolella, Savola kertoo.

Kemiallisten aseiden käyttö ihmetyttää

Edelleen vastaamatta on kysymys siitä, miksi Syyria käytti kemiallisia aseita tietäen, että se johtaa kansainväliseen väliintuloon.

– Selkeää syytä sille, miksi Bashar al-Assadin hallinto nimenomaan korkeimmalta taholta käskettynä olisi tehnyt tällaista, ei ole pystytty esittämään. Vastaavasti on esitetty, että hallinto ei ole vahva kaikkialla johtoportaita koordinoidessaan, ja jonkin itsenäisen kenttäkomentajan voidaan katsoa tehneet tällaisen käsittämättömän päätöksen käyttää kemiallisia aseita, Paronen pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat