Mainos

Asiantuntija: Irak-seminaarista tuskin apua

Professori Jaakko Hämeen-Anttila epäilee Suomessa järjestettävän Irak-seminaarin onnistumisen mahdollisuuksia. Presidentti Martti Ahtisaaren johtaman kriisinhallintajärjestön CMI:n on määrä järjestää seminaari viikon kuluessa.

Professori Jaakko Hämeen-Anttila pitää hyvin epätodennäköisenä sitä, että Irakin shiiamuslimien ja sunnien välinen väkivalta saataisiin kitkettyä neuvottelupöydän ääressä.

- Kyllähän kiistoja saadaan välillä puhumalla sovittua, mutta tilanne Irakissa on niin tulehtunut, että kyllä tämä vaikuttaa tuhoon tuomitulta yritykseltä, totesi Hämeen-Anttila MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa.

Irakin uskonnollisten ryhmien välisiä konflikteja on tarkoitus sovitella runsaan viikon kuluessa Suomessa. Järjestelyistä vastaa presidentti Martti Ahtisaaren johtama kriisinhallintajärjestö CMI.

Hämeen-Anttila pitää kuitenkin hyvänä asiana sitä, että neuvotteluja edes yritetään.

- Jos neuvotteluiden kautta olisi mahdollisuus saada edes jonkinlainen alkusysäys rauhanprosessille, kannattaa sitä toki yrittää. Suomi on puolueettomana ja liittoutumattoman maana hyvä maaperä neuvotella kriisistä, Hämeen-Anttila sanoo.

Järjestäjät ovat vaitonaisia kokouksen yksityiskohdista. Kriisinhallintajärjestön johtaja Martti Ahtisaari ei itse osallistu neuvotteluihin.

"Al-Qaidan valtaa Irakissa liioitellaan"

Vaikka terrorijärjestö al-Qaidan valta onkin Irakissa lisääntynyt Yhdysvaltain miehityksen aikana, liioitellaan usein järjestön mahtia maassa, toteaa professori Hämeen-Anttila.

- Irakin väkivaltaisuudet leimataan monesti al-Qaidan tekosiksi. On kuitenkin muistettava, että maassa toimii useita uskonnollisia ääriryhmittymiä, joilla on jokaisella omat tavoitteensa.

Hämeen-Anttila muistuttaa, että ennen Irakin miehitystä al-Qaida ei toiminut käytännössä lainkaan Irakissa.

- Saddam Husseinhan teki kaikkensa pitääkseen kaikki ääriuskonnolliset liikkeet tiukasti kurissa. Vasta Yhdysvaltain miehityksen myötä järjestö sai jalansijaa Irakissa, Hämeen-Anttila sanoo.

Hämeen-Anttila on Helsingin yliopiston arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.