Mainos

Asiantuntija huolissaan lentäjien taidoista: Autopilotti ei riitä

Lentäjien koulutuksesta karsiminen huolestuttaa Suomen lentäjäliiton turvatoimikunnan puheenjohtajaa Hannu Korhosta.

Hän kertoo lentoturvallisuusseminaarissa, että lentäjien koulutuskustannuksia on jatkuvasti karsittu. Samaan aikaan lentäjiä tarvitaan koko ajan lisää. Tulevien 20 vuoden aikana kansainvälinen lentoliikenne tulee kaksinkertaistumaan.

– Pienen ajan sisällä tarvitaan 500 000 uutta lentäjää. Kysymys kuuluukin, mistä he löytyvät ja ennen muuta millä rahoilla koulutus järjestetään, kun jo nyt koulutuskuluja karsitaan jatkuvasti.

Korhonen näkee ongelmallisena myös sen, että nuoret lentäjäoppilaat joutuvat itse maksamaan joko osan koulutuksestaan tai pahimmillaan jopa koko koulutuksen. Seuraukset ovat hänen mukaansa valitettavat.

– Esimerkiksi Yhdysvalloissa koulutus maksaa järkyttävän paljon. Se tarkoittaa sitä, että vain rikkaiden vanhempien lapsilla on mahdollisuus osallistua koulutukseen. Seurauksena on pakostakin se, että hyviä mahdollisia lentäjänuorukaisia karsiutuu pois, koska heillä ei yksinkertaisesti ole varaa osallistua koulutukseen. 

Lentäjien koulutuksessa on vähennetty itse lentotunteja. Korhosen mukaan tilalle on tullut simulaattorilentämistä. 

– Koulutuksessa on vähennetty itse lentämistä noin 50 prosenttia ja vastaavasti lisätty simulaattoriaikaa. Se ei ole hyvä kehityssuunta.

Korhonen on huolissaan myös siitä, että lentäjien taitoja ei pidetä riittävästi yllä.

– Jossakin vaiheessa yleistyi autopilotin käyttö. Sitten ajateltiin, että eihän lentotaitoja tarvitse niin tehokkaasti pitää yllä ja lentotaitoja ylläpitävää koulututa karsittiin. Nythän moni viimeaikainen onnettomuus on osoittanut, että autopilotti ei riitä, lentäjän taidot ovat ensisijaisen tärkeitä.

Viimeisenä asiana Korhonen nostaa esille lentäjien taitojen valvonnan. Hänen mukaansa lentäjien taitoja ei testata ja tarkkailla riittävästi. 

– Lentäjien taidot lentää heikkenevät jatkuvasti, eikä taitoja valvota riittävästi. Vaatimustaso ei ole riittävä ja valvonta on vanhentunut.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.