Mainos

Asiantuntija huolissaan lasten liikkumisesta

Liikuntapedagogiikan professori Lauri Laakso on huolissaan lasten ja nuorten liikkumisen vähäisyydestä.

Laakso on ollut mukana laatimassa fyysisen aktiivisuuden liikuntasuosituksia 7-18-vuotiaille. Suosituksia on pidetty tarpeellisena, koska lasten liikkuminen on vähentynyt vuosien mittaan huomattavasti.

MTV:n Huomenta Suomessa vierailleen Laakson mukaan viihdemedia on yksi tämän päivän keskeisistä haasteista.

- Suosituksissa on haluttu kiinnittää huomiota paitsi liikunnan määrään myös viihdemedian ääressä istumiseen. Sitä on haluttu rajoittaa, Laakso kertoo.

Liikuntasuositusten mukaan kouluikäisten pitäisi liikkua päivittäin vähintään 1-2 tuntia. Ihan helpolla aika ei täyty Laaksonkaan arvion mukaan.

- Ei se ihan helppoa välttämättä ole. Vaikka ajan voi kerätä 10 minuutin pätkistä, niin ei se silti tahdo toteutua, jos elämäntyyli on kovin istuva. Lasta kuljetetaan paikasta toiseen ja lisäksi hän istuu viihdemedian ääressä ja koulussa, Laakso toteaa.

Nyky-yhteiskunnassa hyötyliikunta ja arkiliikunta ovat vähentyneet selvästi. Sen sijaan virallinen liikunnan harrastaminen on Laakson mukaan lisääntynyt.

- Tutkimusten mukaan näyttää todella siltä, että organisoidun liikunnan harrastaminen on lisääntynyt, nimenomaan seuroissa tapahtuva, aikuisten lapsille järjestämä liikunta, Laakso kertoo.

Kysymys on kansainvälisestä trendistä.

- Meillähän on paljon maita, joissa tällainen spontaani liikunta on hävinyt lähes kokonaan. Suomessa ei onneksi ole vielä käynyt näin. Näissä suosituksissakin halutaan korostaa sitä, että liikkumisen ja liikunnan pitäsi olla lapsesta itsestään lähtevää ja paljon muutakin kuin treeneissä ja organisoiduissa tilaisuuksissa käymistä, Laakso korostaa.

Laakso pitää arkiliikunnan vähenemistä suurena ongelmana.

- Aikaisemmin kuljettiin paikasta toiseen fyysisesti aktiivisella tavalla - kävellen tai pyörällä. Nyt lapsia kuljetetaan autolla, Laakso harmittelee.

Nuori Suomi -järjestö pyrkii innostamaan koululaisia liikunnan pariin kampanjan avulla. Kolme viikkoa kestävä liikuntaseikkailu kannustaa päivittäiseen liikuntaan. Sen lisäksi kampanja ohjaa koululaisia terveellisiin ruokailutottumuksiin ja riittävään nukkumiseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.