Asiantuntija: Humalainen ammatti-ihminen vaaraksi itselleen ja muille

Työtoverin päihdeongelmaa katsotaan suomalaisilla työpaikoilla pitkään läpi sormien.

Poissaoloja ja huonosti tehtyä työtä siedetään niin kauan, kunnes tapahtuu jotakin vakavaa. Silloin saatetaan esittää vaihtoehtoina joko potkut tai päihdekuntoutus.

– Taudin kuvaan kuuluu, että fiksukaan kaveri ei välttämättä tunnista omaa tilannettaan eikä hae itse apua, ja silloin on pakko ympäristön puuttua, sanoo Kalliolan Nurmijärven päihdeklinikan johtaja Jyrki Lausvaara.

Kalliolan klinikoilla saa päihdekuntoutusta vuosittain noin 300 henkilöä useista eri ammattiryhmistä.

Vaarallinen tilanne saattaa syntyä esimerkiksi silloin, kun krapulainen sähkömies tekee maadoituksessa virheen.

– Kun ammatti-ihminen on huonossa kunnossa eikä pysty keskittymään, hän tekee lapsellisia virheitä ja alkaa olla vaarallinen sekä itselleen ja ympäristölleen, Lausvaara sanoo.

Opettajat ohjautuvat hoitoon yleensä siinä vaiheessa, kun lasten vanhemmat kiinnittävät asiaan huomiota.

– Lapset katsovat aika pitkään tilanteita läpi, ehkä vähän huvittuneina. Opettajathan tekevät hyvin itsenäistä työtä luokkansa kanssa.

Lausvaaran mukaan ammattikuljettajat päätyvät päihdekuntoutukseen silloin, kun ajokortti on rattijuoppouden takia mennyt. Silloin ei pysty tekemään työtään.

Samoin lentäjien työ vaarantuu rattijuoppouden takia: ajokortin menettäneeltä menee myös lentolupakirja.

– Finnairilla hoitoonohjaus toimii esimerkillisen hyvin. Lentäjän koulutus on pitkä ja niin kallis, että jos on riski menettää muuten hyvä työntekijä, kannattaa yrittää kuntouttaa hänet takaisin työhönsä, Lausvaara sanoo.

Suomalaisten ykköspäihde on edelleen alkoholi, mutta kuntoutukseen hakeudutaan yhä useammin myös huumeiden takia. Siinä missä alkoholinkäyttö arkipäiväistyi 1970-luvulla keskioluen vapautumisen myötä, huumeidenkäyttö on arkipäiväistynyt pikku hiljaa 1990-luvulta alkaen.

– Mitä nuorempi henkilö meillä on hoidossa, niin sitä todennäköisemmin hän käyttää rauhoittavia lääkkeitä tai huumeita, Kalliolan Nurmijärven päihdeklinikan johtaja Jyrki Lausvaara toteaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat