Mainos

Asiantuntija: Hamas pyrkii radikalisoimaan palestiinalaiset

Jaakko Hämeen-Anttila

Lähi-idän kriisin taustalla on 60 vuotta kestänyt tulehtunut tilanne. Miksi tilanne paheni jälleen, se johtuu monesta seikasta, sanoo Helsingin yliopiston professori Jaakko Hämeen-Anttila. Yksi syy on Israelin vaalit, toinen syy voi olla presidentin vaihtuminen Yhdysvalloissa.

Hamas purki puoli vuotta kestäneen tulitauon joulukuun puolessa välissä. Hämeen-Anttila toteaa Hamasin edustavan radikaalimpaa väestönosaa.

Tilanteessa voi nähdä myös palestiinalaisten sisäistä valtapeliä, sanoo Hämeen-Anttila. Hamas pyrkii toimillaan lisäämään kannatustaan palestiinalaisten keskuudessa. Hamasin toive islamilaisen valtion perustamisesta alueelle on vain kaukainen haave. Lähitulevaisuuden tarkoituksena Hamasilla on Hämeen-Anttilan mukaan saada palestiinalaiset toimimaan radikaalimmin.

Hamas aloitti tämänkertaisen konfliktin tulittamalla Israelia. Se, että Israel iski takaisin, oli Hämeen-Anttilan mukaan Hamasin kannalta hyvä asia, koska se lisää Israelin vastaisuutta niin arabien keskuudessa kuin koko maailmassakin.

- Samalle se lisää tulevaisuuden marttyyrien vapaaehtoisuutta.

Israel on vaikeassa tilanteessa

Israelin tilanteen vaikeutta maan sisäpoliittinen tilanne. Israelissa pidetään tärkeänä sitä, että poliitikot ovat vaikeissa tilanteissa kovapintaisia, sanoo Hämeen-Anttila. Kukaan toimijoista ei halua vastustaa sotatoimia, kun maahan hyökätään.

Israelin ja palestiinalaisten pitkäaikaisen kinan lopettaminen vaatisi länsimaitten hyvin vahvaa puuttumista, sanoo Hämeen-Anttila. Oleellista olisi se, että myös Yhdysvallat suostuisi painostamaan molempia osapuolia. Tämä ei Hämeen-Anttilan mukaan ole todennäköistä tulevan presidentin valtakaudellakaan.

Tämänkertainen kriisi laukeaa sitten, kun Israel on sitä mieltä, että kostoisku on loppuun suoritettu, sanoo Hämeen-Anttila.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja