Mainos

Asiantuntija: Hajonneet myrkkykontit paikallinen uhka

Rahtialus Lindalta Itämereen pudonneet kontit saattavat muodostua merkittäväksi paikalliseksi ympäristöuhaksi. Konttien putoamispaikka on Itämeren syvimpiä merialueita. Alueella vettä on noin 60-100 metriä.

- Jos kontit ovat pudonneet ehjinä hapettomaan pohjaan tai syvänteeseen, niin se ei ole tämän hetken ympäristökysymys, mutta jatkossa kyllä, arvioi MTK:n ympäristöjohtaja, meribiologi Johanna Ikävalko. - Jos kontit ovat puolestaan hajonneet ja kemikaalit päässeet vapautumaan, ainakin paikallinen merkitys voi olla merkittävä.

Konteissa olevat kemikaalit voisivat vapautuessaan horjuttaa erityisesti alustaan kiinnittyneiden lajien terveyttä.

- Aineiden päätyminen vesikasvillisuuden tai vaikkapa simpukoiden läheisyyteen aiheuttaa ehdottomasti huonot oltavat, Ikävalko kertoo.

Rahtialus Lindalta putosi lauantaina kolme konttia Itämereen Gotlannin eteläpuolella. Konteissa oli shampooseen ja pesuaineisiin käytettäviä kemikaaleja. Viranomaiset ja aluksen vuokrannut Containerships ovat saaneet vihdoin lisätietoa aineista valmistajalta. Aineet ovat pakattuina erillisiin säiliöihin kontin sisällä, mutta säiliöiden pelätään alkavan vuotaa.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.