Asiantuntija: Esimiesten pitäisi osata puuttua kiusaamiseen

SAK:n työelämäasiantuntija Raili Perimäki uskoo, että käräjäoikeuden eilinen päätös Ahteen ja Rädyn työpaikkakiusaamistapauksessa on positiivinen signaali muille kiusatuille. Perimäki oli vieraana MTV:n Huomenta Suomessa. 

-Jatkossa ihmiset ehkä uskaltavat enemmän ottaa tämäntyyppisiä asioita esille. Tällä hetkellä noin sata tapausta menee viranomaistietoon vuodessa ja syyttäjälle vielä harvempi. Minusta tämä antaa toivoa siitä, että näitä asioita voidaan tuoda esille. Myös esimiesten pitäisi osata puuttua näihin tapauksiin ennaltaehkäisevästi.

Työterveyslaitoksen kyselytutkimuksen mukaan noin 140 000 ihmistä Suomessa kokee kiusaamista tai epäasiallista kohtelua työpaikallaan. Työpaikkakiusaaminen on epäasiallista kohtelua eli häirintää, joka jatkuu pidempään.

-Eli se ei ole yksi tilanne, jossa on väärinkäsityksiä tai kemiat ei pelaa - se ei ole sitä, vaan kyllä tähän kiusaamisilmiöön liittyy jatkuvuus, kuvaa Perimäki.

Työpaikkakiusaaminen on erittäin vaikea todentaa, sillä kiusattu menettää itseluottamuksensa.

-Neuvon aina, että kirjoittakaa päiväkirjaa, jos työpaikalla on epäasiallista kohtelua. Tavallaan työpaikkakiusaamistapauksissa tämä todistustaakka pitäisi siirtää työnantajalle. Tämä tarkoittaa sitä, että käytännössä työnantaja ei ole epäasiallista kohtelua sietänyt, Perimäki sanoo.

Perimäen mukaan työnantajalla on työturvallisuuslain mukaan velvollisuuskin puuttua asiaan välittömästi, kaikin keinoin, kun saa asiasta tiedon. 

-Esimiehet eivät ei aina osaa puuttua asiaan, sillä työntekijät eivät kerro tällaisista asioista helposti, Perimäki muistuttaa. 

 


Lue myös:

    Uusimmat