Mainos

Asiantuntija: Elintärkeä Syyria-kokous saattaa peruuntua

17:44

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen asiantuntija pitää mahdollisena, ettei tärkeänä pidettyä Syyria-rauhankonferenssia saada järjestettyä heinäkuussa.

– USA:n päätös antaa sotilaallista tukea Syyrian kapinallisille lisää jännitettä USA:n ja Venäjän välillä. On hyvin mahdollista, ettei minkäänlaista konferenssia saada järjestetyksi heinäkuuksi, arvioi kapteeni Olli Teirilä strategian laitokselta.

Syyria-kokousta on jouduttu siirtämään jo kerran aiemmin. Ulkoministeri Erkki Tuomioja arvioi Yhdysvaltojen päätöksen olevan johdonmukainen maan tiedotuslinjan kanssa.

– Yhdysvallat on alusta asti sanonut, että kemialliset aseet on se punainen viiva. Mikäli aseita toimitetaan, Yhdysvallat katsovat hyvin tarkkaan mitä he toimittavat ja kenelle, sanoo Tuomioja

Tuomioja pitää heinäkuun kokouksen toteutumista elintärkeänä syyrialaisten kannalta.

– Poliittinen prosessi on tällä hetkellä ainoa tie. Mikään ei saa haitata kokouksen toteutumista, Tuomioja sanoo.

Yhdysvallat on luvannut Syyrian kapinallisille sotilaallista tukea, sillä maa on löytänyt omien sanojensa mukaan todisteita Syyrian hallinnon käyttämistä kemiallisista aseista.

Yhdysvaltojen päätöksellä poliittiset taustat

Syyrian kemiallisista aseista on ollut viitteitä jo yli vuoden ajan. Teirilä ja Tuomioja pitävätkin Yhdysvaltojen päätöstä poliittisena.

– Se, että sotilaallinen päätös syntyi nyt, voi johtua siitä, että Syyrian tilanne on muuttunut. Nyt näyttääkin siltä, etteivät kapinalliset välttämättä voitakaan, Teirilä arvioi.

Syyrian taistelut ovat jatkuneet jo yli kaksi vuotta. Maassa käydyssä sodassa on kuollut yli 90 tuhatta ihmistä, ja arviolta 1,6 ihmistä on paennut kodeistaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.