Mainos

Asiantuntija: Bussilla liikkuminen edelleen turvallista

Liikenneturva ja Linja-autoliitto kampanjoivat turvavöiden käytöstä keväällä. Toukokuusta lähtien turvavöitä tulee käyttää kaukoliikenteen busseissa.

Viimeaikaisista turmista huolimatta bussimatkustajilla ei ole syytä huoleen, sanoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Heikki Anteroinen. Bussilla liikkuminen on edelleen turvallinen vaihtoehto.

Suomessa on reilun vuoden aikana sattunut useita vakavia onnettomuuksia, joissa on ollut osallisena linja-auto tai minibussi. Eilen bussi törmäsi kerrostaloon Turun keskustassa. Turmassa loukkaantui toistakymmentä ihmistä, mutta kenenkään vammat eivät olleet vakavia.

Anteroisen mukaan bussimatkustajien turvallisuus kohentuisi entisestään turvavöillä, ajoneuvojen riittävillä turvaväleillä ja tarpeeksi joustavilla aikatauluilla.

Turvavöiden käyttö yleistyy pian, sillä niitä pitää käyttää toukokuun alusta kaukoliikenteen busseissa, joihin ne on asetettu. Myös kaikkiin uusiin busseihin asennetaan vyöt. Liikenneturva ja Linja-autoliitto kampanjoivat turvavöiden käytöstä keväällä.

- Paikallisliikenteessä kuljettajan pitäisi pyrkiä pitämään järkeviä välimatkoja, jolloin esimerkiksi jarrutukset pystyy tekemään rauhallisesti. Silloin matkustajat eivät törmäile penkkeihin tai pahimmillaan kaatuile käytäville, sanoi Anteroinen.

Aikatauluihin joustoa

Kuljettajat mainitsevat bussiliikenteen riskeiksi yleensä tiukat aikataulut. Anteroisen mielestä on luonnollista, että aikataulut asettavat tietynlaisia paineita, mutta niissä pitäisi olla joustoa varsinkin huonolla säällä. Myös matkustajien pitäisi ymmärtää, että ääriolosuhteissa bussit eivät aina pysy aikatauluissa.

- Pitäisi ymmärtää, että jos on huono keli, niin silloin mennään vaikka hitaammin, mutta mennään varmemmin.

Bussien kuljettajat ja kuljettajiksi opiskelevat saanevat tulevaisuudessa entistä enemmän turvallisuuskoulutusta. Lähivuosina pantaneen täytäntöön EU-direktiivi, joka säätelee bussinkuljettajien koulutusvaatimuksia. Anteroisen mukaan esimerkiksi ammatissa toimivien kuljettajien pitäisi osallistua viiden vuoden välein vähintään 35 tuntia kestävään koulutukseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.