Mainos

Asiantuntija: Bush onnistui terrorismin vähentämisessä

George W. Bush

Dosentti Jyrki Iivonen Helsingin yliopistosta ei yllättynyt virkakauttaan päättävän Yhdysvaltain presidentin George Bushin puheesta. Siinä Bush puolusti omia ratkaisujaan.

- Oli arvattavaa, että Bush käy läpi näitä oman kautensa tapahtumia ja tulee pitämään päätöksiään ja toimenpiteitään perusteltuina. Tavallaan se oli aika inhimillinen puhe. Näinhän moni ihminen omaa elämäänsä tarkastelee, Iivonen arvioi.

Maa on pahimmassa talousjamassa 70 vuoteen. Puheessaan Bush kuitenkin totesi, että hänen toimensa ovat estäneet talouden täydellisen romahtamisen.

- On mahdotonta tietää, uskooko Bush oikeasti näin. Se on kuitenkin selvää, että uudelle presidentille talous on haasteista suurimpia. Sen korjaaminen on tärkeää paitsi amerikkalaisten, myös koko maailman kannalta. Yhdysvallat on kuitenkin kansainvälisen talouden veturi, Iivonen pohtii.

9/11 heijastui koko presidenttikauteen

Bush laski puheessaan ansiokseen myös se, että Yhdysvalloissa ei ole tehty yhtään terrori-iskua syyskuun 2001 jälkeen.

- Kukaan ei voi sanoa, miten pitkälle se on johtanut harjoitetusta politiikasta, mutta tilastot puhuvat tietysti tässä asiassa selvää kieltä.

Iivosen mukaan Bushilla on kaiken kaikkiaan ollut varsin vaikea kausi. Hän ehti olla vallassa vain kahdeksan kuukautta ennen tuhoisia syyskuun 11. päivän terrori-iskuja. Ne heijastuivat koko virkakauteen ja esimerkiksi päätökseen aloittaa sota Irakissa.

- Ehkä kaikkein arvostelluin Bushin ratkaisu on päätös lähteä Irakin-sotaan. Toisaalta tilanne oli varsin monimutkainen, kun päätöstä tehtiin. Ehkä historian tutkimus tulee aikanaan valottamaan sen päätöksen taustoja.

Iivosen mielestä yksi myönteinen seikka Bushin kaudella on ollut transatlanttisten suhteiden tila.

- Eurooppa on ollut koko 2000-luvun vakaa sekä taloudellisesti että poliittisesti. Toki se on varmasti monen eri tekijän ansiota. Joistain kiistoista huolimatta näen, että perussävy transatlanttisessa yhteistyössä on ollut suhteellisen myönteinen, Iivonen väittää.

Iivonen nostaa Bushin ansioksi myös Yhdysvaltojen toiminnan Afrikassa.

- Yhdysvallat on kiinnittänyt Afrikkaan entistä enemmän huomiota. Se on ollut toki turvallisuuslähtöistä. Afrikassa Yhdysvallat on pyrkinyt lisäämään kansainvälisen yhteisön läsnäoloa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.