Asiantuntija bonuksista: Jos Teemu Selänteitä olisi kaksi...

Professori Vesa Kanniainen Helsingin yliopistosta ei usko Finnairin kestävän aitoa markkinakilpailua, joka seuraisi jos valtio luopuu omistuksestaan.

Hän muistuttaa, että palkitsemiskohu ja sitä seurannut hallituksen vaihtaminen sattuivat Finnairin kannalta erittäin haastavaan aikaan.

- Lentotoimiala on tietyllä tavalla auringonlaskun ala. Kilpailu on koventunut erittäin paljon kymmenen viime vuoden aikana. Euroopassa on useita maita, joissa lentoyhtiöt ovat menneet konkurssiin, viimeksi Unkarissa, Espanjassa, Italiassa ja jopa Sveitsissä, Kanniainen toteaa MTV3:n Huomenta Suomessa.

- Finnair on tehnyt tappiota neljän vuoden aikana. Tällä kustannusrakenteella markkinakilpailusta selviäminen tulee olemaan erittäin vaikeaa. Finnair on lentoyhtiö, joka on osa kansainvälistä toimialaa mutta jonka työvoima on kotimaista. Työvoima on ollut aika hyvässä asemassa ja pystynyt järjestämään itselleen aika hyvät asemat yhtiön sisällä.

Loukattu "reilu meininkiä"

Moraalinen närkästys Finnairin palkitsemiskohussa on ollut vahvaa sekä yhtiön sisällä että suuren yleisön keskuudessa.

- Pahin asia on se, että tässä on loukattu oikeudenmukaisuuden ja reiluuden tunteita. Tämä ei niinkään liity päätöksen sisältöön jolla johtoa on palkattu, vaan palkkausjärjestelmän salailuun, Kanniainen selventää.

Voittaja vie kaiken

Pätevä liikkeen johto on niukka resurssi, Kanniainen huomauttaa.

Suomessa on hänen mukaansa korkeintaan muutamia satoja henkilöitä, jotka kelpaavat ja pystyvät suuryhtiöiden johtoon. Niukasta resurssista johtuen heidän markkina-asemansa on vahva.

- Annan esimerkin urheilun puolelta; Teemu Selänne ja Kimi Räikkönen ovat miljonäärejä. Se johtuu siitä, että heitä on vain yksi. Jos Teemu Selänteitä olisi kaksi kappaletta, kumpikin tienaisi puolet vähemmän kuin nykyinen Teemu.

- Tarjonnan lainalaisuudet: managerimarkkinat, kysyntä-tarjonta määrää, voittaja vie kaiken - kyllä näkyvät yrityselämässä.

"Johto lähtee kun lähtee"

Kanniaisen mielestä optiot ja bonukset eivät yleisesti ottaen sitouta.

- Johto lähtee silloin kun lähtee. Periaatteessa se, että palkitaan menestyksestä ja osaamisesta on oikein. Mutta sen erottaminen siitä, onko johto poikkeuksellisen pätevä vai toimiala on pärjännyt hyvin, on erittäin vaikeaa.

(MTV3)

Katso professori Vesa Kanniaisen haastattelu: (Huomenta Suomi 16.3.2012)

Lue myös:

    Uusimmat