Mainos

Asiantuntija: Bolivian suuttumus on aiheellista

Huhu tietovuotaja Edward Snowdenista pysäytti Bolivian presidentin tänään keskelle Eurooppaa. Moskovasta kotimatkalla olleen presidentti Evo Moralesin kone joutui laskeutumaan Itävaltaan, koska Ranska, Espanja, Italia ja Portugali kielsivät sitä lentämästä ilmatilassaan. Bolivian viranomaisten mukaan kiellon syynä oli se, että maat epäilivät Snowdenin olleen mukana koneessa.

Bolivian puolustusministeri kiisti tiedon, että maan presidentin kone olisi tutkittu. Puolustusministerin mukaan Morales ei päästänyt ulkopuolisia koneeseensa Itävallassa. Aiemmin itävaltalaiset viranomaiset olivat kertoneet tutkineensa koneen Moralesin suostumuksella.

Morales viipyi maassa 13 tuntia. Bolivia aikoo tehdä valituksen lentokielloista YK:lle.

Presidentin matkaan puuttuminen on kaikin puolin outoa, toteaa kansainvälisen oikeuden dosentti Lauri Hannikainen Helsingin yliopistosta.

Hannikainen muistuttaa, että valtionpäämiehille, pääministereille sekä ulkoministereille kuuluu sama koskemattomuus kuin diplomaateille.

Etelä-Amerikka koolle

Etelä-Amerikan johtajat paheksuivat, että Bolivian presidentin kotimatkaan puututtiin näin räikeästi. Etelä-Amerikan unioni Unasur ilmoitti järjestävänsä selkkauksen takia ministeritason tapaamisen torstaina Perussa ja presidenttien kokoontumisen myöhemmin Boliviassa.

Bolivian pääkaupungissa La Pazissa järjestettiin tänään mielenosoituksia esimerkiksi Ranskan suurlähetystön edessä.

Lauri Hannikainen sanoo Bolivian suuttumuksen olevan aiheellista, mutta arvioi, ettei maa yksinään saa asialleen suurta kansainvälistä huomiota.

– On tietysti aikaista sanoa, mitä seurauksia tällä on. Latinalaisen Amerikan valtiot ovat jo pidemmän aikaa halunneet osoittaa itsenäisyytensä suhteessa Yhdysvaltoihin.

Hannikainen ihmettelee länsieurooppalaisten maiden ilmatilojen sulkua. Hän kuvailee tapausta ikäväksi.

– Miksi eurooppalaiset valtiot haluaisivat asettua Yhdysvaltojen apuriksi tällaisen vakoilukohun keskellä?

Itävallasta Evo Morales jatkoi matkaansa kotiin Kanariansaarten kautta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.