Mainos

Asiantuntija: Asuntojen hintojen nousu yllättävää

Vanhojen kerrostalo- ja rivitaloasuntojen hinnat kääntyivät huhti-kesäkuussa nousuun. Asuntoja sai kuitenkin yhä halvemmalla kuin vuosi sitten.

Tilastokeskuksen mukaan pääkaupunkiseudun vanhat asunnot kallistuivat tammi-maaliskuusta 5,8 prosenttia. Muualla maassa nousu oli maltillisempaa, niin että koko maan keskiarvoksi jäi 3,9 prosenttia.

Helsingin kauppakorkeakoulun professori Vesa Puttonen pitää asuntojen hintojen nousua erittäin yllättävänä nykyisessä taloustilanteessa.

- On kyllä erittäin yllättävä tulos, jos näin on. Kun ennakkotiedot ovat kertoneet vielä viime viikollakin siitä, että asuntojen hinnat olisivat edelleen laskeneet. Voisin kuvitella, että vuoden toinen neljännes on ehkä ollut hyvin hiljainen ja poikkeuksellinen asuntomarkkinoilla. Ehkä on tehty sen tyyppisillä asunnoilla kauppaa, jotka eivät näy tässä tai kerro koko markkinasta, Puttonen pohtii.

Lasku nousua odotettavampaa

Puttonen näkee asuntojen hinnoissa yhä ennemminkin lasku- kuin nousupaineita.

- Isoin asia, mikä vaikuttaa siihen kuinka paljon asunnosta ollaan valmiita ja kyetään maksamaan on se, onko itsellä työpaikka. Nyt kun epävarmuus on lisääntymään päin, on vaikea kuvitella, että asuntojen hintoihin olisi tulossa minkäänlaista nousupainetta. Laskupaineelle voi kyllä keksiä useitakin syitä.

- Yksi iso asia on, että toisin kuin 1990-luvun alussa jolloin asuntojen hintoja romahdutti osaltaan se, että ihmiset eivät oikeasti pystyneet maksamaan lainojaan. Nyt korot ovat niin alhaiset, että vaikka ongelmia tulisikin, asian kanssa pystyy elämään. Ei tule varsinaisia pakkomyyntejä kuten viime laman aikaan.

Professori myös muistuttaa, että yleisistä asuntomarkkinoista puhuminen tekee kovasti väkivaltaa asialle.

- Tilanne voi olla kovasti erilainen ensiasuntonsa ostaneen helsinkiläispariskunnan silmissä kuin esimerkiksi ilomantsilaisen eläkeläispariskunnan, joka on asuntonsa jo maksanut. Se "keskimääräinen kuva" on jotakin, mutta kenenkään tilanne ei ole se nimenomainen keskimääräinen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.