Mainos

Asiantuntija: Asuntojen hinnoissa jopa kolmannes ilmaa

Asuntomarkkinoita pitkään seurannut valtiotieteen tohtori Pekka Korpinen arvioi, että asuntojen hinnat saattavat tulla vielä rajusti alas.

Korpinen sanoi MTV:n Huomenta Suomessa, että asuntojen hinnoissa voi yhä olla ilmaa jopa kolmannes.

- Vanhojen asuntojen hinnat voivat heilahdella paljonkin, koska niillä ei enää ole mitään tuotantokustannuksia. Niitä myydään sillä hinnalla kuin kaupat syntyvät. Kun hinnat ovat nousseet liian korkeiksi, yleensä niiataan alaspäin, jopa alle tasapainotason. Oman arvioni mukaan me olemme vielä kuplan puolella eikä tasapainossa. Jos oikein hyvä onni on, niin lasku pysähtyy tasapainoon, mikä on noin 10-15 prosenttia laskua hinnoissa. Jos käy, niin kuin yleensä käy, eli niiataan sinne toiselle puolelle tasapainoa, ennusteeni 20-30 prosentin laskusta voi toteutua.

Asuntovälittäjät ovat viime aikoina kertoneet kiihtyneestä asuntokaupasta, mutta Korpinen neuvoo kuuntelemaan arvioita kriittisesti.

- Se on yhtä luotettavaa tietoa kuin pörssivälittäjillä, jotka sanovat, että nyt on pohja, kaikki rahat pitää panna osakkeisiin. Osakekurssit ovat yrittäneet jo useampaa nousua tämän taantuman aikana ja nyt on taas käännytty alaspäin. Kiinteistövälittäjät tekevät omaa bisnestään, ja jos puhutaan, että hinnat laskevat, niin eihän kukaan osta. Jos myyntiä pitää edistää, pitää sanoa, että nyt on hinta halvimmillaan, näin hyvää tarjousta ei enää koskaan tule.

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat laskivat tammi- maaliskuussa koko maassa 5,5 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna. Pääkaupunkiseudulla laskua oli samana aikana 7,2 prosenttia.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.