Mainos

Asiantuntija arvioi Venäjän osuutta vallankaappaukseen

Kirgisian-asiantuntija, dosentti Arto Luukkanen pitää mahdollisena, että Venäjä on jollain tavoin osallistunut Kirgisian vallankaappaukseen.

- Se on aika mielenkiintoista siinä mielessä, että varsinainen vallanvaihto tapahtui kaduilla, vallattiin parlamentti. Ainoa, joka taisteli vastaan oli mellakkapoliisi, joka lähinnä keskittyi suojelemaan itseään, sanoo dosentti Arto Luukkanen Helsingin yliopiston Maailman kulttuurien laitokselta.

Luukkanen arvioi MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa, että vallankaappaus näytti tapahtuvan varsin sujuvasti.

- Mielenosoittajilla oli yhtäkkiä erikoisjoukkoja ja aseita hallussaan. He saivat nopeasti aseistusta ja osasivat mennä oikeisiin paikkoihin. Siinä mielessä tämä vallan kaataminen tai sen siirtyminen oli hyvin rasvattu, hyvin junailtu juttu. Ihmettelen, että poliisilaitos, (presidentti Kurmanbek) Bakijevin väki ei taistellut vastaan enempää vaan näytti siltä, että kortit oli jaettu jo alussa, kertoo Luukkanen.

Dosentti Arto Luukkanen arvioi, että tilanne voi vielä kärjistyä uudelleen, jos väliaikaishallitus ei saa järjestystä palautettua ja ryöstelyä kuriin.

- Jos sinne tulee Taleban-tyyppinen kurkunleikkaajien epämääräinen hallinto, jossa klaanit ja rikollisjoukkiot hallitsee, se on se pahin vaihtoehto, että kukaan ei hallitse sitä, sanoo Luukkanen.

Myös tukijoidensa pariin vetäytynyt syrjäytetty presidentti voi järjestää vielä yllätyksiä.

- Esimerkiksi, että hän kerää omaa joukkoansa ja lähtee jossain vaiheessa, jos on mahdollista, niin poliittiseen tai ihan aseelliseen taisteluun, sanoo Luukkanen.

Luukkanen arvioi, että ei ole olemassa välitöntä vaaraa levottomuuksien leviämisestä Kirgisian naapurimaihin.

Katso dosenttiArto Luukkasen haastattelu (Huomenta Suomi 9.4.2010)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.