Mainos

Asiantuntija arvioi presidenttiehdokkaiden tähänastiset otteet

Presidentinvaalit käynnistyvät tänään toden teolla, kun ennakkoäänestys alkaa. Asiantuntijan arvion mukaan suomalaiset äänestäjät odottavat presidentiltä perinteisiä johtajan ominaisuuksia kuten luotettavuutta, rehellisyyttä, oikeudenmukaisuutta ja poliittista asiantuntemusta presidentille kuuluvissa asiakysymyksissä.

Puheviestinnän professorin Pekka Isotaluksen mukaan tähänastinen kampanja on ollut siinä mielessä myönteinen, että siitä odotettiin tylsää ja ennalta-arvattavaa, mutta kampanja onkin osoittautunut jännittäväksi. Vahvan ennakkosuosikin Sauli Niinistön asema on muuttunut.

Jonkinlaisia tempauksia Isotalus on kuitenkin jäänyt ehdokkailta kaipaamaan.

– Tässä on vähän kaivannut uusia aloitteita ja sisääntuloja, sanoo Isotalus.

Hänen arvionsa mukaan voi myös olla niin, että niitä ei ole mahdollisesti keksitty tai sitten ehdokkaat ovat varovaisia tekemään mitään kovin radikaaleja avauksia.

MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa vieraillut Isotalus listasi jokaisesta presidenttiehdokkaasta omat arvionsa:

Sari Essayah on argumentoinut keskusteluissa ja haastatteluissa aika hyvin, asiatietoa on. Se, mitä häneltä puuttuu on taito villitä suurta yleisöä ja innostaa ja herättää positiivisia tunteita äänestäjissä.

Eva Biaudet nosti pisteitään MTV3:n eilisessä haastattelussa. Hän oli erittäin sympaattinen. Hänellä on suomen kielen kanssa vähän ongelmia ja sen takia voi syntyä toisinaan hieman epäsujuva ja epävarma vaikutelma. Asiapuolella Biaudet on ehkä korostanut liikaakin tiettyjä asioita kuten naisten asemaa ja tasa-arvoa. Nämä aiheet puhuttelevat vain niitä äänestäjiä, joille ne ovat tärkeitä.

Paavo Arhinmäki on esiintynyt varsin hyvin vaalikeskusteluissa. Hän on ollut varsin sujuva ja reipas. Arhinmäkeä kuitenkin vaivaa yksi ongelma: onko hän todella kamppailemassa presidentin asemasta ja haluaako hän todella presidentiksi?

Paavo Lipposen ongelmana on usein tietynlainen jähmeys koko olemuksessa sanattomasta viestinnästä ja rauhallisesta puhetyylistä lähtien. Nyt kun hän on ehdokkaista iäkkäin, pitäisi hänen olla erityisen dynaaminen. Tällaista dynaamisuutta hän ei ole pystynyt tuomaan esille.

Paavo Väyrynen on erittäin hyvä asiaosaaja ja sanavalmis ehdokas; puhetta ja argumentteja tulee aina, kun hän avaa suunsa. Hän on yrittänyt keventää hieman vakavaa ja päällekäyvääkin imagoaan. Tämä keventäminen menee aina välillä päälle ja sitten se taas unohtuu.

Pekka Haavisto on menestynyt tv-tenteissä hyvin. Hän on ainoa ehdokas, joka on selvästi ylittänyt odotukset, joita häntä kohtaan on ollut. Haavisto on korostanut kampanjassaan sovittelevaa puoltaan. Häntä on tosin myös moitittu hieman harmaaksi. Haaviston pitäisi erottua vahvemmin muista ehdokkaista.

Timo Soinin kohdalla näkee selvästi sen, että presidentinvaalit ovat eri vaalit kuin eduskuntavaalit. Puolueen puheenjohtajana menestyvä henkilö ei välttämättä menesty presidenttiehdokkaana. Näissä vaaleissa Soini ei ole ollut yhtä leppoinen ja joviaali kuin eduskuntavaaleissa. Hän on ollut vaalikeskusteluissa tiukka ja jopa aggressiivinen.

Sauli Niinistö on antanut itsestään pohdiskelevan vaikutelman. Kannanottoja on selvästi mietitty. Tämä varmasti sopii presidentin tehtävään. Niinistö on myös ollut varovainen tämän kampanjan aikana. Aikaisemmissa kampanjoissa hänessä on ollut enemmän särmää. Korkeiden kannatuslukujen takia Niinistön ei ole kovin kannattanut ottaa kantaa suuntaan tai toiseen, jotta hän ei menetä varmoja äänestäjiä.

(MTV3)

Katso professori Pekka Isotaluksen haastattelu: (Huomenta Suomi 11.1.2012)

Lue lisää:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.