Mainos

Asiantuntija arvioi: Kaivosmiesten pelastamiseen viikko aikaa

Kaivokset ovat työsuojelullisesti vaikeita kohteita jo yksistään siksi, että ne sijaitsevat maan alla. Helsingin pelastuslaitoksen päällikkö arvioi Turkin kaivosturman pelastusoperaatiota erittäin haastavaksi.

– Syvälle maan alle kertyy helposti erilaisia pitoisuuksia. Tuulettaminen maanalaisessa rakentamisessa ja kaivostoiminnassa on sen vuoksi erittäin tärkeää.

– Joskus tuulettaminen ei jostain syystä onnistu ja kaivokseen pääsee kertymään syttyviä kaasuja. Turkin kaivosturmassa on ilmeisesti tapahtunut juuri näin, pelastustoiminnan päällikkö Jari Korkiamäki Helsingin pelastuslaitokselta arvioi.


Kun kaivosonnettomuus tapahtuu, loukkuun jääneiden työntekijöiden pelastusoperaatiossa tulee ottaa huomioon lukuisia asioita. Turkin onnettomuuskaivoksessa nouseva lämpötila ja kosteus tuovat pelastustyöhön lisähaastetta.

– Ensinnäkin kaivosmiesten hapensaanti on taattava, tunneliin pitää saada puhdasta ilmaa. Sen lisäksi pitkät välimatkat kohdealueille ovat haastavia. Itse onnettomuusalueella tulee toimia varovasti, ettei sortuman laajeneminen uhkaa pelastustyöntekijöitä.

Korkiamäki myös huomauttaa, etteivät kaikki kaivosmiehet ole välttämättä samalla alueella.

– Todennäköisesti kaivosmiehiä on muissakin paikoissa kuin mistä pelastusta suoritetaan. Pelastustyöntekijöiden täytyy suorittaa myös etsintää onnettomuusalueella, Korkiamäki sanoo.

Turkin kaivoksessa on jumissa yhä satoja työntekijöitä. Pelastustyöhön on Helsingin pelastuslaitoksen päällikön mukaan korkeintaan viikko aikaa.

– Ihminen kestää kolme päivää ilman vettä, riippuen toki terveydentilasta. Maksimiaika kaivoksessa selviytymiseen on varmaan viikko. Sitten alkaa tulemaan isompia ongelmia, jos ei ole syötävää ja juotavaa.

– Isoja onnettomuuksia ei tapahdu, jos vain yksi asia menee pieleen. On kuitenkin erittäin hieno uutinen, että kaivoksesta on saatu näin lyhyessä ajassa jo monta kaivosmiestä pelastettua. Se viittaisi siihen, että kaivosmiehiin on jonkinlainen yhteys saatu, Korkiamäki sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.