Mainos

Asiantuntija: Aikakausi Venäjä-suhteissa ohi

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltolan mukaan Venäjän ulkoministeriön Suomi-lausuntojen ajoitus ei ole sattumaa.

Venäjän ulkoministeriö moittii Suomea tiiviiden naapurisuhteiden alasajosta Ukrainan kriisin aikana. 

Ministeriön tiedottaja toteaa Suomen peruneen viime kuukausina useita tapaamisia EU:n yhteisten Ukrainan kriisiä ja Venäjä-suhteita koskevien linjausten vuoksi. Muun muassa puolustus- ja liikenneministerien tapaamiset on peruttu. 

Lausunnot on annettu aivan Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin Suomen-vierailun alla.

– Siinä todennäköisesti käytetään vähän tällaista hyvä poliisi, paha poliisi -konstia. Annetaan tämä negatiivinen ojennus Suomelle ja sitten itse vierailu saa olla vähän positiivisemmassa sävyssä, Aaltola näkee.

Aaltolan mukaan osapuolet haluavat vakiinnuttaa suhteita ja välttää kärjistymisiä, mutta sävy on erilainen kuin vuosi sitten.

– Venäjän toimet ovat tuottaneet Euroopassa turvallisuusongelmia, jotka totta kai säteilevät myös kahdenväliselle tasolle, se on vääjäämätön prosessi.

– Venäjän uusi ulkopoliittinen doktriini ja turvallisuuspoliittinen linja ajaa sitä etäämmälle Suomesta. Eli pitkään jatkunut vakiintunut kausi on nyt ohi, ja nyt haetaan uusia positioita. Nyt katsotaan mihin Venäjän valitsema tie vie sen ja missä suhteessa Suomi voi tähän muuttuneeseen toimijaan olla, Aaltola arvioi.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapaa virkaveljensä Erkki Tuomiojan illansuussa Turussa. Huomenna Lavrov tapaa tasavallan presidentti Sauli Niinistön Naantalin Kultarannassa.


Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja