Mainos

Asiantuntija: Aika näyttää, miten Irakissa käy

Ulkopoliittisen Instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoo, että Yhdysvallat ei vetäydy kokonaan Irakista, vaikka puhuukin vetäytymisestä. Presidentti Barack Obama kertoi joukkojen vetämisestä Irakista viime yönä Suomen aikaa. Obaman mukaan Yhdysvallat on nyt tehnyt Irakissa velvollisuutensa.

- Puolentoista viime vuoden aikana Yhdysvallat on vähentänyt vajaat 100 000 sotilasta Irakista. Maahan jää kuitenkin edelleen 50 000 sotilasta, joten ei Yhdysvallat sieltä kokonaan vetäydy. Irakissa on myös edelleen paljon yksityisiä amerikkalaisia turvallisuusfirmoja, joiden nlukumäärää aiotaan lisätä huomattavasti, Salonius-Pasternak sanoo.

"Retoriikka on nykyään realistisempaa"

Yhdysvaltojen johto ei puhu enää "voitosta" tai edes "tehtävän loppuunsuorittamisesta" Irakissa. Salonius-Pasternakin mielestä voitosta onkin turha puhua Irakissa.

- Ehkä se retoriikka on realistisempaa nykyisin. Ymmärretään, että jos jo Yhdysvallat on menettänyt reilut 4000 sotilasta ja haavoittuneitakin on yli 40 000, eikä Irak vieläkään ole stabiili, ja miljardeja on palanut, tuolloin ehkä voitosta on turha puhua, sanoo Salonius-Pasternak.

"Irakissa ei edelleenkään toimivaa hallitusta"

Yhdysvaltain johto on muistuttanut amerikkalaisia siitä, että Yhdysvallat on tarjonnut Irakille demokratian mahdollisuuden ja maksanut siitä kovan hinnan. Tutkijan mielestä tämä retoriikka puree amerikkalaisiin hyvin.

- Todellisuus on eri asia. Irakissa on järjestetty vaaleja, mutta siellä ei kuitenkaan ole edelleenkään toimivaa hallitusta. Sanotaan, että aika näyttää, miten Irakissa käy. Ehkä lopputulos on hyvä, mutta vielä ei siltä näytä.

(MTV3)

Katso Charly Salonius-Pasternakin haastattelu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.