Asiantuntija: Afrikka mahdollisuus suomalaisyrityksille

Afrikan maat nousevat Suomessa uutiskynnyksen yli yleensä kielteisessä valossa. Ulkoministeriön asiantuntija muistuttaa kuitenkin, että Afrikka on suomalaisyrityksille myös suuri mahdollisuus.  

MTV Uutislivessä vierailleen ulkoasiainneuvos Kari Alangon mukaan Afrikassa on taloudellista kehitystä, mikä tarjoaa suuria mahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille.

Voikin jopa sanoa, että on käynnissä uusi kilpajuoksu Afrikkaan.

– Afrikassa avatuu paljon uusia mahdollisuuksia, mikä johtuu ensisijaisesti siitä, että taloudessa on tapahtunut valtavan paljon positiivista kehitystä. Se ei tarkoita, että ongelmat olisivat poistuneet, mutta voidaan todella puhua uudesta noususta, Alanko selittää.

Afrikka on nopeimmin kasvava markkina-alue. Vakailla alueilla, kuten esimerkiksi Tansaniassa bruttokansantuote nousee kohisten. Ennusteen mukaan maan pitäisi olla keskituloisten maiden joukossa vuonna jo 2025.

Alanko pitää lukua kunniahimoisena, mutta silti realistisena.

– Tansaniassa bruttokansantuote voi moninkertaistua vuoteen 2025 mennessä, jos luonnonkaasun hyödyntäminen etenee niin kuin kuvitellaan. Siellä on valtava potentiaali, mutta totta kai siihen liittyy myöskin riskejä, hän arvioi.

Kiina aloittanut Afrikan valtauksen

Kiina on toiminut Afrikan mantereella viime vuosina todella aktivisesti. Sillä on ollut valtavia infrastruktuurihankkeita, kuten teiden ja siltojen rakennusprojekteja.

- Silmiinpistävää on esimerkiksi jättimäiset lähetystökompleksit, mitä pääkaupunkeihin on rakennettu, lisää Malista juuri työmatkalta palannut MTV:n videojournalisti Rita Strömmer.

Kiinan toimet Afrikassa leimataan usein negatiiviksi ja jopa kolonialismiksi. Alanko muistuttaa, että Kiinan aktiivisuudella on ollut hyviäkin vaikutuksia.

– Siitä, että Kiina tarvitsee paljon luonnonvaroja Afrikasta, on seurannut se, että raaka-aineitten hinta on noussut, mikä taas on ollut Afrikan maitten kannalta todella tärkeää, Alanko arvioi.

MTV Uutislivessä keskusteltiin tänään myös Keski-Afrikan sekasorrosta. Euroopan unionin ulkoministerit päättivät lähettää kriisinhallintajoukkoja Keski-Afrikan tasavaltaan. Suomen osuus joukoista on noin 30. 

Lue myös:

    Uusimmat