Mainos

Asiantuntija: Afganistanissa tarvitaan apua vielä pitkään

24:41

Huomiset presidentinvaalit ovat kiihdyttäneet kapinallisten tekemiä väkivaltaisuuksia Afganistanissa. Tänään surmansa sai saksalainen sotavalokuvaaja. Myös suomalaisia rauhanturvaajia kohti tulitettiin, mutta kukaan ei loukkaantunut hyökkäyksessä.

Yksikön varapäällikkö Olli Ruohomäki Ulkoministeriöstä pitää huomisten vaalien järjestelyjä onnistuneempina kuin vuoden 2009 vaalien.

Ruohomäen mukaan Afganistanissakin puhaltavat tietynlaiset uudet tuulet, ja ihmiset haluavat muutosta.

– Sillä on suuri merkitys, miten vaalit sujuvat. Mutta merkitystä on tietysti myös sillä, kuka johtaa maata. Tulevalla presidentillä pitäisi olla selkeä visio tulevaisuudesta ja siitä, mitä hän ajattelee kansakunnasta.

Afganistan-asiantuntija Ruohomäki myöntää, että väkivallan uhka vaalien alla ja niiden jälkeen on hyvinkin todellinen.

Viikonlopun vaalit ovat Afganistanin ensimmäiset itse järjestämät vaalit sen jälkeen, kun Taleban suistettiin vallasta.

Muu maailma, erityisesti suurvallat ovat olleet vuosikymmenten ajan kiinnostuneita Afganistanista. Ruohomäki muistuttaa MTV:n Seitsemän uutisissa, että karuudestaan huolimatta Afganistan on aina ollut ja on edelleen geopoliittisesti tärkeässä asemassa.

– Afganistanissa on varsin paljon erilaisia mineraaleja. On laskettu, että erilaisia mineraaleja on jopa viiden triljoonan dollarin arvosta, Ruohomäki sanoo.

Asiantuntija muistuttaa, että Afganistan on edelleen köyhä ja hauras valtio. Sillä on takanaan Yli 30 vuotta väkivaltaa.

– Tavalliset ihmiset tarvitsevat kansainvälistä apua vielä pitkään.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.