Asiantuntija: Ukrainan kohtalo Janukovitshin käsissä

Ukrainassa on mahdollista päästä neuvotteluihin, mutta kriisin ratkaisu on äärimmäisen vaikeaa, arvioi vanhempi tutkija Kristi Raik Ulkopoliittisesta instituutista.

Raik sanoi MTV:n Huomenta Suomessa, että ratkaisun avaimet ovat yksinomaan presidentti Viktor Janukovitshin käsissä.

– On mielenkiintoista, että presidentti Janukovitsh on yksipuolisesti julistanut tulitauon ja lähtee neuvottelemaan opposition kanssa. Se kertoo siitä, että hän on ensikädessä vastuussa väkivallan yltymisestä melko pahaksi. Korostaisin, että on Janukovitshista kiinni, miten Ukrainassa käy. Hän on se, joka päättää, missä määrin käytetään väkivaltaa. Toivottavasti hän itse näkee sen, että rauhan ja ratkaisun löytyminen on hänestä kiinni.

Raik muistuttaa, että oppositiolla ja presidentillä on yhteisiä tavoitteita.

– Janukovitshilla ja oppositiolla on ainakin se yhteinen tavoite, että vältetään väkivallan jatkuminen, vältetään ajautuminen sisällissotaan, vältetään pahimmassa tapauksessa Ukrainan jakautuminen kahtia tai Ukrainan hajoaminen. Se, miten kriisistä päästään ulos, on paljon vaikeampaa. On nähty, että vaikka ratkaisun ainekset ovat jo hahmottuneet ja tilanne näytti kohtuullisen hyvältä ennen tiistaita, on kuitenkin vaikeata päästä eteenpäin.

Vaikeus kriisin ratkaisemisessa liittyy etenkin vallanvaihtoon.

– Se mahdollinen ratkaisu, mikä on näköpiirissä, tarkoittaisi perustuslain muutosta, presidentin valtaoikeuksien kaventamista, jollakin aikavälillä uusia vaaleja, jotka johtaisivat väistämättä vallanvaihtoon. Seuraava askel tulisi olemaan hyvin vaikea. Oppositio on hyvin hajanainen eikä ole tietoa, pystyisivätkö he muodostamaan hallitusta toimivalla ohjelmalla.

Vaikka tilanne rauhoittui Kiovassa viime yönä, Raikin mukaan on edelleen vaara siitä, että kriisi voimistuu uudelleen. 

Lue myös:

    Uusimmat