Asiantuntija: Naisministeri tuskin riehaantuisi Arhinmäen tavoin

23:56

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen riehakas juhlinta Leijonien pronssijuhlissa on herättänyt Suomessa kohun. Ministeri on pyytänyt pitkäksi venähtänyttä illanviettoaan Leijonien kanssa anteeksi ja myöntänyt pelaajien auttaneen hänet hotellihuoneeseen.

Tietokirjailija, politiikan asiantuntija ja pitkän linjan journalisti Risto Uimonen ymmärtää tapauksesta syntynyttä kohua. Hänen mukaansa kohu syntyi erityisesti siksi, että Arhinmäen juopottelu tapahtui viranhoidon aikana.

- Arhinmäki oli paikalla ministerinä ja tietysti ministerin tulee käyttäytyä kaikissa tilanteissa ministerin arvolle sopivalla tavalla. Ja tuo ei varmaankaan sitä ollut päätellen siitä, että ihmiset suhtautuvat häneen aika kriittisesti sosiaalisessa mediassa, Uimonen kommentoi.

Tilannetta lieventää se, että Arhinmäki oli edustamassa iloisessa mitalijuhlassa. Jos esimerkiksi pääministeri Jyrki Katainen tekisi samoin Brysselissä, tilanne olisi huomattavasti vakavampi.

Sosiaalinen media tiukentaa asenteita

Uimosen mielestä suhtautuminen poliitikkojen julkiseen juopotteluun on tiukentunut parin vuosikymmenen aikana.

- Se johtuu tästä sosiaalisesta mediasta. Ihmiset pystyvät esittämään mielipiteitään ihan toisella tavalla. Mutta lisäisin tähän kyllä sen, että kun ministerit ovat olleet maistissa, niin ehkä ei ole tapahtunut tällaista että kesken viranhoidon vintti pimenee, Uimonen sanoo.

Uimosen mukaan oleellista juopottelussa on se, tuleeko se kansan tietoisuuteen.

- Kyllä kai ministerit ymmärtääkseni nykyaikanakin silloin tällöin ovat maistissa ja ei siitä ole syntynyt sen kummempaa kohua, kun ei niistä kukaan tiedä. Täytyy olla julkinen skandaali. Sittenhän se vasta repeää käsistä.

Naisministeri ei riehaantuisi samalla tavalla

Uimonen ei usko, että ihmiset olisivat suhtautuneet tapaukseen eri tavalla, jos kyseessä olisi ollut naisministeri.

- Ei siinä minun mielestäni ainakaan sukupuolten välillä pitäisi olla mitään eroa, mutta ehkä naisministeri ei edes samalla tavalla riehaantuisi Suomen pronssimitaleista kuin Arhinmäki urheilumiehenä siitä innostui. Että naiset olisivat sen verran pidättyväisempiä. Sellainen olettamus minulla on, Uimonen sanoo.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja