Asianajajat haluavat antaa palautetta tuomareille

Asianajajat toivovat mahdollisuutta antaa palautetta tuomareille. Suomen Asianajajaliiton mukaan palautteen antaminen on nykyisin lähes mahdotonta.

Asianajajien eettiset ohjeet kieltävät asiattoman palautteen antamisen ja edellyttävät asianajajia osoittamaan arvonantoa tuomiovallan käyttäjille.  

– Ohjeet kieltävät palautteen antamisen, joten käytännössä palautetta ei anneta lainkaan, sanoo liiton puheenjohtaja Risto Sipilä.  

Hänen mukaansa myös asianajajat saavat tuomioistuimilta vain vähän palautetta. Asianajajien mielestä sekä myönteisen että kriittisen palautteen antaminen olisi kuitenkin tärkeää, jotta kaikki voisivat kehittää toimintaansa.  

Liitto ehdottaa, että tuomioistuimet alkaisivat järjestelmällisesti kerätä palautetta esimerkiksi vuosittain tehtävillä sähköisillä, oikeudenkäyntiavustajille suunnatuilla kyselyillä. Palautteessa ei otettaisi kantaa ratkaisuihin vaan esimerkiksi tuomioiden laatuun.  

– Palautetta ei suinkaan annettaisi yksittäisistä tuomiosta tai tuomareista, vaan esimerkiksi prosessin johtamisesta ja tuomioiden kirjoittamisesta, Sipilä tarkentaa.  

Hän huomauttaa, että vaikka palautetta kerätään nykyisinkin paikallisesti tai tuomioistuinten kehittämishankkeiden yhteydessä, valtakunnallinen järjestelmä puuttuu.  

Tuomareille toivotaan erityisosaamista  

Tuomareiden ammattitaito ja palautteen antaminen nousivat esille Ylen uutisten toukokuussa tekemässä kyselyssä, johon vastasi yli 460 asianajajaa, oikeudenkäyntiavustajaa ja julkista oikeusavustajaa.

Kyselyyn vastanneista asianajajista 57 prosenttia oli sitä mieltä, että palautteen antoon pitäisi kehittää nykyistä parempia mahdollisuuksia.  

Lähes 90 prosenttia vastaajista katsoi, ettei tuomareiden ammattitaito ole aina riittänyt jutun ratkaisemiseen. Eniten puutteita käräjä- ja hovioikeuksien tuomareiden ammattitaidossa nähtiin talousrikos-, asuntokauppa- ja urakka- sekä muissa riita-asioissa.  

Sipilän mukaan Asianajajaliitossa ei juuri ole käyty keskustelua kyselyn tuloksista.  

– Meillä on hyvä tuomarikunta ja hyvä tuomioistuinlaitos, mutta kaikkien pitää tietysti aina kehittää toimintaansa. Erityisesti olemme ajaneet tuomareiden erityisosaamisen kehittämistä.  

Lue myös:

    Uusimmat