Mainos

Asianajaja: Lapsikaappauksissa toimittava tehokkaasti

Lapsikaappaukset ovat kaikille osapuolille raskaita, sillä ne venyvät yleensä vuosien mittaisiksi oikeustapauksiksi. Tätä mieltä on asianajaja Hilkka Huiskala.

Huiskala toimi asianajajana tapauksessa, jossa espanjalaisisä kaappasi kaksi suomalaislastaan Espanjaan 2007. Suomalaisäiti sai lapsensa takaisin viime vuoden lopulla.

Huiskala painottaa viranomaistyön sujuvuuden tärkeyttä kaappausten selvittämisessä.

- Tapaukset ovat usein pitkäkestoisia, kun monimutkaisia oikeudellisia prosesseja on käynnissä kahdessa, usein hyvin erilaisessa maassa.

Suomalaisviranomaiset saavat Huiskalalta kiitettävän arvosanan.

- Täällä muun muassa oikeus- ja ulkoministeriö puhaltavat yhteen hiileen, Huiskala kiittelee.

"Lapsella saattaa olla aluksi kivaa"

Hilkka Huiskala painottaa, että lapsikaappauksissa ei ole kyse ainoastaan poliisiasiasta.

- Siinä on otettava huomioon koko ajan myös sosiaalinen puoli. Yleensä lapsella on aluksi kivaa uudessa maassa. Pikkuhiljaa saattaa kuitenkin ilmaantua ongelmia ja myöhemmin jopa traumoja esimerkiksi kielitaidon puutteen vuoksi.

Jos lapsella on molempien maiden kansalaisuus, oikeusprosessi yleensä hankaloituu entisestään. Silloin molempien maiden viranomaiset tapaavat etsiä positiivisia asioita, joita juuri heidän maansa voi lapselle tarjota.

- Prosessin edetessä voi tietysti kysyä lapsenkin mielipidettä, mutta yleensä näin ei tehdä alle kymmenvuotiaiden lasten kohdalla.

Haagin sopimus helpottaa oikeusprosessia

Kansainvälisen Haagin sopimuksen on allekirjoittanut lähes 80 maata. Sopimuksella taataan se, että lapsi palautetaan hänen lähtömaahansa oikeusprosessin ajaksi. Esimerkiksi Anton-pojan tapausta olisi helpottanut suuresti, jos Venäjä olisi allekirjoittanut Haagin sopimuksen.

- Silloin Antonia ei olisi tarvinnut salakuljettaa Suomeen. Venäläisviranomaisten olisi pitänyt palauttaa tilanne ikään kuin lähtöruutuun eli avustaa poika Suomeen odottamaan oikeudenkäyntien ratkaisuja, Huiskala selittää.

Kansainväliset lapsikaappaukset ovat lisääntyneet viime vuosina. Vuonna 2007 kaappaus kosketti 52:ta lasta, kun tätä ennen vuosittain maailmalla kaapattiin parisenkymmentä lasta. Suomessa rekisteröitiin vuonna 2007 yhteensä 15 uutta lapsikaappausta Suomesta muualle ja kymmenen uutta kaappausta Suomeen. Kaapatut lapset ry julkistaa vuoden 2008 tiedot lapsikaappauksista maanantaina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.