Asiakkaina Kimi Räikkönen ja muita maailmantähtiä – tämä suomalaistaiteilijan luomus muutti F1-kulttuuria: "Se oli todella vaikea saada läpi Ron Dennisille"

6:30
Uffe Tägström on suunnitellut F1-kuskien kypäriä yli 20 vuotta – Kimi Räikkösen erikoiskypärä aiheutti kohun.

Suunnittelija Uffe Tägströmin loihtimia kypäräluomuksia on saatu ihastella F1-sarjassa jo 21 vuoden ajan. Taiteilijan pitkäaikaisin yhteistyökumppani on F1-uransa tähän kauteen päättävä Kimi Räikkönen. 

Tägströmin asiaskaskunnassa on maailmankuuluja nimiä. Räikkösen ja muiden suomalaiskuskien, kuten Jyrki Järvilehdon ja Heikki Kovalaisen, lisäksi hän on suunnitellut kypärätaidetta muun muassa Lewis Hamiltonille, Fernando Alonsolle, Juan Pablo Montoyalle ja Sergio Perezille.

Räikkösen hän tapasi ensi kertaa tämän kartingaikoina. Yhteistyö on kestänyt 25 vuotta. 

– Häneltä sai vähän kakistaakin ulos, että "kerro nyt jotain, mitä sinä haluat". Sille (Kimille) käy kaikki vähän niin kuin tänäkin päivänä, Tägström kertoo hymyillen Formulasirkus-ohjelmassa.

Kun Räikkönen tuli ensi kertaa käymään Tägströmin luona, mukana oli toinen kilpakuski Toni Vilander

– Pari sellaista hiljaista finninaamaa tuli siihen pyörimään. 

Tuon tapaamisen jälkeen myös Vilander, joka on niittänyt menestystä kestävyysautoluokissa ja toiminut myös C Moren F1-asiantuntijana, on tilannut kypäränsä Tägströmiltä. 

Tägström ja Räikkönen ovat myös yhdessä aloittaneet nykyään jo hyvin yleisen ilmiön F1-sarjassa: erikoiskypärät tiettyjä kisoja varten. 

Ensimmäinen näistä nähtiin Räikkösen päässä Monacossa kaudella 2004, kun suomalainen ajoi Ron Dennisin johtamassa McLaren-tallissa. 

– Se (idea) oli todella vaikea saada läpi sinne johtoportaaseen. He haluavat, että kuski on tunnistettavissa koko kauden, samassa kypärässä. Se oli Dennisille todella vaikea saada läpi, suunnittelija muistelee. 

Millainen Tägströmin kohuttu kypärä Räikköselle oli? Millainen hauska käänne asiassa tapahtui? Ja nähdäänkö Räikkösen päässä jotain erityistä, kun suomalaislegenda ajaa uransa viimeisen F1-kisan Abu Dhabissa joulukuussa? Katso haastattelu kokonaisuudessaan pääkuvan videolta.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja