Mainos

Asiakkaat eivät saa rahojaan Kaupthing Edgestä

Maailmalla riehuva finanssikriisi on iskenyt Suomeenkin. Rahoitustarkastus keskeytti aamupäivällä islantilaisen Kaupthing-pankin Suomen sivuliikkeen toiminnan. Kaupthingin verkkopankki ei toimi, eikä pankista voi nostaa talletuksia. Pankkiin on asetettu asiamies.

Rahoitustarkastus kertoo estäneensä jo maanantaina Kaupthingin talletusten siirron pois Suomesta. Kaupthingia koskee Islannin valtion talletussuoja, jonka ulottumisesta pankin ulkomaisissa sivuliikkeissä oleviin talletuksiin on epäselvyyttä.

Jo aiemmin aamulla Kaupthing sulki korkeakorkoisten Edge-tilien lunastukset. Kaupthing Suomen viestintäjohtaja Niina Riihelä kertoi Islannin rahoitustarkastuksen sulkeneen palvelun väliaikaisesti.

- Tämä tulee aiheuttamaan suomalaisille asiakkaille mielipahaa, mutta ei taloudellista vahinkoa, Riihelä arvioi MTV:n uutisille.

Kaupthing romahti aamulla Islannin valtion syliin. Kaikki Islannin suurimmat pankit on nyt kansallistettu, sillä Islannin rahoitustarkastus sosialisoi Landsbankin ja Glitnirin jo tiistaina ja keskiviikkona. Kaupthing on islantilaispankeista suurin.

Rahoitustarkastus perusteli päätöstään maan pankkijärjestelmän pelastamisella. Pankkien hukkuminen uhkaa myös romahduttaa koko Islannin talouden.

Islannin valtion päätöksen jälkeen Kaupthingin johto päätti erota. Pankkia johtavat nyt Islannin viranomaiset. Kaupthingin toiminta jatkuu Islannissa normaalisti.

Lisäsuojaa Suomesta

Kaupthing Suomen asiakkaiden talletukset kuuluvat pääosin Islannin talletussuojan piiriin. Islannin talletussuoja on 20887 euroa. Kaupthing Suomen talletuksien talletussuoja on kuitenkin tällä hetkellä 25000 euroa, sillä pankki saa Suomesta lisäsuojaa 4113 euroa.

-Jos tilillä on juuri Islannin suojan verran rahaa tai vähemmän, se on kokonaan Islannin suojan piirissä, Ratan viestintäpäällikkö Terhi Lambert-Karjalainen selvittää.

Rata ei ota kantaa siihen, voiko suomalainen asiakas luottaa saavansa talletuksensa Islannin valtiolta takaisin. Rata tiedottaa Kaupthing Suomen tilanteesta myöhemmin tänään.

Rahoitustarkastus selvittää lisäsuojan nostamista Suomessa vastikään korotetun talletussuojan mukaiseksi eli 50 000 euroon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.