Mainos

Aseväkivaltaa ryhdytään kitkemään USA:ssa – myös videopelit silmätikkuna

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on nimittänyt varapresidenttinsä Joe Bidenin johtamaan aseväkivallan kitkemistä.

Obaman mukaan konkreettisiin toimiin aseiden rajoittamiseksi on ryhdyttävä jo tammikuun aikana. Biden vetää lautakuntaa, jonka on määrä sovittaa yhteen alustavia ehdotuksia.

Viime viikolla kaksikymmentävuotias mies ampui 20 alakoululaista Connecticutin osavaltiossa. Kaikkiaan 28 ihmistä kuoli verilöylyssä. Ampuminen oli jo neljäs joukkomurha Yhdysvalloissa tänä vuonna.

Obama sanoi kuitenkin kannattavansa kansalaisten aseenkanto-oikeutta, mutta "vastuullisuuden rajoissa".

Bidenin johtaman lautakunnan olisi tarkoitus tutkia mahdollisuutta kieltää rynnäkkökiväärien myynti siviileille, mutta myös kartoittaa mielenterveyspalveluja sekä väkivaltaa populaarikulttuurissa.

Obama on nimennyt aiemminkin varapresidentti Bidenin johtamaan lakihankkeita, joita pidetään tärkeinä. Valkoisen talon tiedottajan Jay Carneyn mukaan presidentti tukisi myös vaatimusta poistaa porsaanreikä, joka sallii yksityisten ihmisten myydä aseita asemessuilla. Myös tiettyjen ammusmäärien saatavuuteen saatetaan puuttua.

Keskiviikkona Newtownissa Connecticutissa pidettiin kuuden kouluampumisen uhrin - muun muassa alakoulun rehtorin - muistotilaisuus ja hautajaiset. Kaikki epäillyn ampujan lapsiuhrit olivat 6-7-vuotiaita.

Sandy Hook -koulun oppilaat olivat edelleen kotona. Koulutyötä aiotaan myöhemmin jatkaa uudessa ympäristössä.

Videopelit halutaan tarkkailuun

Connecticutin koulusurmat ovat jälleen herättäneet keskustelun videopelien ja väkivaltaisten sarjaohjelmien vaikutuksesta nuoriin.

Demokraatit esittivät keskiviikkona, että kansallinen tiedeakatemia arvioisi virtuaaliväkivallan ja todellisen väkivallan suhdetta.

– Näinä aikoina meidän on otettava kattavasti huomioon kaikki keinot, joilla voimme pitää lapsemme turvassa, demokraattisenaattori Jay Rockefeller sanoi.

Rockefeller aikoo myös pyytää selvitystä videopelin luokitusten tehokkuudesta. Hänen mukaansa Newtownin kouluampuminen oli "herätyssoitto" liittovaltion toimille, vaikka peliteollisuus "kantaa vastuun lapsiemme suojelusta".

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.