Mainos

Asetarkastajat tyytyväisiä ensimmäiseen työpäiväänsä

YK:n asetarkastajien mukaan Irakin viranomaisten yhteistyöhalukkuus asetarkastusten ensimmäisenä päivänä oli "hyvä merkki".

-Mitä meihin tulee, me kykenimme tekemään ne tehtävät, jotka olimme suunnitelleetkin tekevämme. Te todistitte itse, miten pääsimme välittömästi kohteisiin. Se on hyvä merkki, kiteytti Unmovic-tarkastusryhmän johtaja Dimitri Perricos tänään Bagdadissa.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n puolesta tarkastuksia johtava Jacques Baute sanoi, että tarkastajat otettiin vastaan asiallisesti. -Emme huomanneet mitään vastustusta. Meidät toivotettiin kohteliaasti tervetulleeksi ja kykenimme tekemään työmme. Se riittää meille, Baute sanoi.

YK:n asetarkastajat kävivät tänään oman ilmoituksensa mukaan läpi kaksi kohdetta. Näistä kohteista ei löytynyt huomautettavaa. Toinen kohteista oli Bagdadin koillispuolella sijaitseva Al-Amiryan teollisuuslaitos ja toinen kaupungin itäpuolella sijaitseva sotilastukikohta.

Silminnäkijöiden mukaan tarkastajat kävivät näiden lisäksi vielä yhdessä kohteessa Ammriyyehissä, liki 45 kilometriä Bagdadista länteen.

Asetarkastukset alkoivat Irakissa uudelleen tänään neljän vuoden tauon jälkeen.

Letka ruuhkautti liikenteen

Asetarkastajien maastoautojen vanavedessä liikkui keskiviikkona pitkä letka muita autoja, joissa oli irakilaisia viranomaisia ja toimittajia. Kaikkiaan kolonnassa oli yli 50 ajoneuvoa, jotka saivat aikaan yli tunnin kestäneen liikenneruuhkan Bagdadissa.

Kahdella toimittajia kuljettaneella autolla oli niin kova kiire matkaan, että ne törmäsivät toisiinsa. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut. Toimittajat tungeksivat tarkastuspaikkojen ulkopuolella yrittäen päästä sisään samalla, kun kuvaajat räpsivät otoksia kauko-objektiiveillaan. Irakin viranomaiset estivät kuitenkin ulkopuolisten pääsyn sisään tarkastajien vanavedessä.

Asetarkastajien tukena on turvallisuusneuvoston yksimielinen, tiukkasanainen päätöslauselma. Siinä uhataan vakavilla seurauksilla, jos Irak ei anna joulukuun 8. päivään mennessä täyttä selontekoa aseohjelmistaan.

Yhdysvallat on puolestaan julistanut oikeudekseen aloittaa sotatoimet Irakia vastaan, jos maalla todetaan olevan joukkotuhoaseita.

Bagdadissa on tällä haavaa yksitoista Unmovic-asetarkastajaa sekä kuusi IAEA:n tarkastajaa. Ryhmiin kuuluu asiantuntijoita Australiasta, Britanniasta, Egyptistä, Suomesta, Venäjältä ja Yhdysvalloista.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

(Seitsemän uutiset 27.11.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.