Asetarkastajat suoraan neuvotteluihin Bagdadissa

YK:n asetarkastajien johtaja Hans Blixin mukaan neuvotteluissa irakilaisviranomaisten kanssa on edistytty. Asetarkastajien etujoukko saapui eilisiltana Bagdadiin.

Hans Blix

Blix tapasi Irakin viranomaisia tänään pian sen jälkeen kun hänen johtamansa asetarkastajien noin 30 hengen etujoukko oli saapunut Bagdadiin.

-Uskoakseni me olemme edistyneet, Blix sanoi lähtiessään Irakin ulkoministeriöstä. Hänen neuvottelunsa irakilaisten kanssa kestivät kaksi tuntia. -Olemme aloittaneet keskustelut tarkastusten jatkamistavoista, Blix sanoi.

Blixin lisäksi neuvotteluihin osallistui mm. kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Mohamed ElBaradei. Irakin edustajia olivat mm. presidentti Saddam Husseinin neuvonantaja kenraali Amer al-Saadi ja prikaatikenraali Hossam Amin.

Blixin johtama Unmovic-asetarkastusryhmä pääsee aloittamaan varsinaiset tarkastukset runsaan viikon kuluttua. Ryhmän on määrä esittää alustava selonteko turvallisuusneuvostolle tammikuussa.

YK:n turvallisuusneuvosto on uhannut Irakia vakavilla seurauksilla, jos Irak ei esitä YK:lle luetteloa joukkotuhoaseistaan joulukuun 8. päivään mennessä.

Blix tähdensi, että hänen ryhmänsä ei päätä mahdollisista sotatoimista Irakia vastaan. -Meidän mielestämme sota ja rauha riippuvat lähinnä Irakista toisaalta ja toisaalta turvallisuusneuvostosta, sanoi Blix, joka on Ruotsin entinen ulkoministeri.

Unmovic antaa Blixin mukaan puolueettoman selonteon turvallisuusneuvostolle. Neuvoston asia on arvioida, onko Irak rikkonut sopimuksia vai ei.

Saksalainen asiantuntija Gabriele Kraatz-Wadsack arvioi, ettei Unmovic-ryhmä pysty tutkimaan 700:aa kohdetta kunnollisesti tammikuuhun mennessä, niin kuin on kaavailtu. Kraatz-Wadsack sanoi myös epäilevänsä Irakin yhteistyöhalua.

Blix ja ElBaradei lähtevät Irakista keskiviikkona. Unmovic-ryhmän vahvuutta lisätään niin, että ennen joulua Irakissa on 80-100 asetarkastajaa.

Bush toivoo rauhanomaista aseistariisuntaa Irakissa

Yhdysvaltain presidentti toivoo USA:n ja Irakin välejä hiertävän konfliktin päättyvän rauhallisesti. -Tavalla tai toisella Irak kuitenkin riisutaan aseista, Bush lisäsi eilen antamassaan haastattelussa.

Bush kertoi Yhdysvaltojen saavan tukea Irakin-politiikalleen tällä viikolla pidettävässä Naton huippukokouksessa. Mikäli sotatoimia tarvitaan, Bush kertoi konsultoivansa ensin Nato-maiden kanssa. -Jokainen maa saa tehdä itselleen sopivan päätöksen.

Naton uudeksi, tärkeämmäksi tehtäväksi on Bushin mukaan tulossa osallistuminen terrorismin vastaiseen taisteluun.

Bush matkustaa Nato-kokoukseen Prahaan tänään. Nato-kokouksen tarkoituksena on kutsua virallisesti seitsemän Itä-Euroopan maata Naton jäseneksi.

(MTV3-STT-AFP)

(Seitsemän uutiset 18.11.2002).

Lue myös:

    Uusimmat