Asetarkastajat patistivat Irakia lisämyönnytyksiin

Asetarkastajat painostivat tänään Irakia viime hetken ponnistuksiin sodan välttämiseksi. Atomienergiajärjestö IAEA:n johtaja Mohamed ElBaradei huomautti, että Irakin asenteessa on ollut havaittavissa käänne parempaan, mutta maan johtajan Saddam Husseinin pitää suostua saumattomaan yhteistyöhön.

ElBaradei vakuutti olevansa varma siitä, että YK:n Irak-ryhmän johtaja Hans Blix raportoi perjantaina viime päivinä saavutetusta edistyksestä asetarkastuksissa. Blixin mukaan Irakin viikonloppuna luovuttamissa asiakirjoissa ei ole ilmeisesti mitään uusia todisteita Irakin joukkotuhoaseista. Hän piti myönteisenä kuitenkin sitä, että näissä dokumenteissa keskitytään "todellisiin avoimiin kysymyksiin".

Blix korosti, että ratkaisevaa kriisin ratkaisun kannalta on Irakin yhteistyöhalu, ei asetarkastajien määrä. -Pääongelma ei ole tarkastajien määrä vaan pikemminkin aktiivinen yhteistyö Irakin puolelta, kuten on sanottu monesti aiemmin, Blix tähdensi.

Blixin lisäksi ElBaradei suhtautuu varauksella ranskalais-saksalaiseen ehdotukseen. Ranska ja Saksa esittävät asetarkastusten tehostamista, jotta Irakin sota voitaisiin välttää. Der Spiegel -lehden mukaan maiden rauhansuunnitelma merkitsisi tarkastajien kolminkertaistamista.

Irak: Raportista myönteisempi

Asetarkastajat odottavat tällä hetkellä Irakilta lisää myönnytyksiä ja viitteitä siitä, että orastava asennemuutos johtaa tuloksiin. Länsimaiset diplomaattilähteet varoittivat kuitenkin uskomasta liikaa viime päivinä saavutettuun edistymiseen. -Meidän ei pitäisi luottaa Bagdadista saatuihin myönteisiin merkkeihin, koska asetarkastajat muuttavat kantaansa usein entistä varovaisemmaksi, kun he palaavat päämajaansa, kommentoi eräs länsidiplomaatti uutistoimisto AFP:lle.

Irakissa sotaa odotetaan yhä vääjäämättömämpänä, vaikka asetarkastuksissa päästäisiin eteenpäin. Bagdadilaistutkija Abdul Razzaq al-Dulaimi sanoi pitävänsä varmana sitä, että Yhdysvallat pyrkii syrjäyttämään Saddam Husseinin hallinnon. Hänen mukaansa Irak odottaa YK:n tulevasta Irak-raportista kuitenkin myönteisempää kuin edellisestä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat