Mainos

Aseta tavoite ja tartu toimeen

Onko motivaatio hukassa? Näillä asiantuntijan vinkeillä on helppo koota motivaatiotyökalut kasaan. Epäonnistumiset kuuluvat kuvaan, mutta siitä ei kannata lannistua. Onnistut, kun asennoidut oikein.

Miksi on vaikea sitoutua tavoitteisiin, jotka parhaassa tapauksessa voivat jopa muuttaa elämäsi laatua positiivisempaan suuntaan? Motivaation rakentumiseen tarvitaan jokin syy muuttaa elämääsi jollain tavalla. Hyvinvointikouluttaja Hannele Kaperi luennoi Helmi-risteilyllä, miten tärkeää on valmistaa strategia tavoitteeseen pääsemiseen ja kuinka motivaatiota pidetään yllä silloinkin, kun koet itsesi epäonnistuneeksi ja tavoitteesi tuntuu mahdottomalta.

– Matka maailman ympärikin aloitetaan yhdellä askeleella, mutta moni alkaa etsiä keinoa selviytyä urakasta isolla loikkauksella tai turvautumalla oikoreitteihin. Turvallisin keino tavoitteen saavuttamiseen on edetä pienin muutoksin askel kerrallaan. Tavoitteeseen on sitouduttava ja sen eteen on tehtävä töitä, Kaperi sanoo.

Ensimmäinen askel on tavoitteen asettaminen. Toinen askel, jota voidaan pitää jo suurena harppauksena, on motivaation ylläpitämiseen tarvittavan työkalupakin kokoaminen. Esimerkiksi kuntoremontista haaveilevan työkalupakista voi löytyä vanha valokuva, vyötärönympärysmitta, pieneksi jääneet hiihtohousut tai vaikkapa kutsukirje työpaikan kuntotestaukseen. Kolmanneksi sinun tulee muistaa, että jokainen meistä on arvokas yksilö ominaisuuksineen. Keskity omiin vahvuuksiisi ja edellä mainitun motivaatiosuunnitelman tekemiseen itsellesi sopivin keinoin. Kuinka juuri sinä sitoudut tavoitteeseen ja ylläpidät motivaatiota?

Sudenkuopat ja epäonnistuminen kuuluu tavoitteen saavuttamiseen. Tarvitset kärsivällisyyttä, armoa ja rakkautta itseäsi ja tavoitteitasi kohtaan.

– Itsensä syyttely ja rankaiseminen epäonnistumisesta tuovat mustan sadepilven päällesi ja tavoitteen saavuttaminen tuntuu suossa kävelemiseltä. Tässä hetkessä tulee muistaa, että rankkasateen jälkeen voit nähdä sateenkaaren ja aarre eli tavoitteesi on entistä lähempänä sinua. Epäonnistuminen voi jopa motivoida sinua lisää tavoitteesi saavuttamiseksi, Kaperi sanoo.

Pystyt mihin tahdot

Jos jokin asia on helppo tehdä, on se vielä helpompi jättää tekemättä. Itsesi laiminlyönti, kykyjesi tai pystyvyytesi laiminlyönti vuosi toisensa jälkeen vie mennessään monta mahdollisuutta mihin ehkä haluaisit ja voisit tarttua, mutta et uskalla. Tällainen itsesi aliarvioiminen nakertaa itsetuntoasi väistämättä ja kun unelmat eivät ota toteutuakseen, luovutaan myös unelmista. Motivaatio liikuttaa meitä kohti omia tavoitteitamme ja unelmiamme.

– Pystyt saavuttamaan elämässäsi juuri ne unelmat ja tavoitteet mitkä haluat. Tie näiden toteuttamiseen ei ole helppo. Se voi kestää viikkoja, kuukausia ja jopa vuosia. Älä lannistu vaan usko itseesi! Tämän motivaatiometodin avulla monet asiakkaani ovat onnistuneet erilaisissa asioissa. He ovat oppineet soittamaan kitaraa, juosseet maratonin, säästämään rahaa, onnistuneet pudottamaan painoa, aloittamaan liikuntaharrastuksen tai lopettamaan tupakanpolton, Kaperi kertoo.

Kaperi kertoo vielä havainnollistavan esimerkin:

– Tavoitteen asettelussa on tärkeää realistinen tavoite. Esimerkiksi minulle Suomen presidentin pestin havittelu olisi epärealistista, mutta esimerkiksi viikoittaisen uintiharrastuksen aloittaminen ja sovittaminen aikatauluun on realistinen tavoite. Näin kokoan motivointityökalut siihen, että pystyn viikosta toiseen motivoimaan itseni uimahallille.

1. Ystävän tapaaminen. Sovin ystäväni Emman kanssa, että tapaamme yhteisen uintihetken merkeissä aiemman kahvittelun sijasta.

2. Kaivan käyttämättömän vesijuoksuvyön esille kaapista.

3. Ostan sarjakortin uimahallille ja uuden ihanan uimapuvun.

4. Minua motivoi myös uimahallin iloinen henkilökunta ja kahvion ystävällinen nainen.

5. Motivoidun ajatuksesta, kuinka vesi rentouttaa ja miten hyvä olo liikunnasta tulee. Uiminen ehkäisee ennalta selkävaivoja ja hieroo mukavasti lihaksia.

– Asenne ratkaisee! Pimeä, sateinen syysilta ei houkuttele uimahallille lähtöön. Ajatus siitä, että pääsee vaihtamaan kuulumisia Emman kanssa uimahallin kahvioon kuuman kaakaon ääreen saa kummasti liikettä aikaiseksi ja uimakamppeet kassiin, Kaperi kannustaa.

Teksti: MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.