Mainos

Asenteet estävät maahanmuuttajien työllistymisen

Voimistuvasta työvoimapulasta huolimatta maahanmuuttajat eivät löydä paikkaansa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Maahanmuuttajilla on yhä vaikeuksia työllistyä Suomessa. Jopa Suomessa koulutuksen saaneet maahanmuuttajat jäävät usein ilman työpaikkaa.

- Tässä on kansalaisryhmien välillä suuriakin eroja.Esimerkiksi virolaisilla ei ole vaikeuksia työllistyä, mutta kauempaa tulevilla on, kertoo MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors.

Thorsin mielestä ongelmat johtuvat suurimmaksi osin työnantajien asenteista. Hän peräänkuuluttaakin arjen esimerkkejä maahanmuuttajien hyväksymisestä.

- Viranomaisten yhteistyö on tärkeää, mutta se ei riitä. Tarvitaan esimerkkejä, kuten nyt presidentti Tarja Halonen kutsui itsenäisyyspäivän vastaanotolle maahanmuuttajia, se on hyvä esimerkki, Thors jatkaa.

Maahanmuuttajien ongelmaksi katsotaan usein kielitaidon puute, mutta myös lukutaidon. Suomeen muuttaa vuosittain noin 500 lukutaidotonta ihmistä. Heille on opetushallituksessa räätälöity oma opetussuunnitelma, mutta se ei ole vielä löytänyt kohderyhmäänsä.

- He eivät jää haaveihimme, Thors miettii.

Astrid Thors toivoo maahanmuuttajien löytävän oman paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa. Pelkona on kuitenkin myös työmarkkinoiden jakautuminen: On töitä, joita tekevät suomalaiset ja sitten on töitä, joita tekevät ulkomaalaiset.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.