Mainos

Asemin ministerit vaativat rahoitusjärjestelmän uudistamista

Aasian maiden ja EU:n valtiovarainministerit päättivät tänään Frankfurtissa kaksipäiväisen kokouksensa, jonka lopuksi he vaativat maailman rahoitusjärjestelmän uudistamista. Ministerit keskustelivat huolestuneina myös Brasiliassa puhjenneesta talouskriisistä, joka johti maan valuutan realin kellutuspäätökseen eilen.

Asem-kokoukseen osallistuivat kaikkien 15 EU-maan ja 10 Aasian maan valtiovarainministerit. Kokouksen puheenjohtajana toiminut Saksan valtiovarainministeri Oskar Lafontaine vaati kokouksen päätteeksi rahoitusjärjestelmän uudistamista niin, että maailman rahoitusmarkkinoille saataisiin luotua "joustava vakauden" tila. Lafontaine ei maininnut valuuttakurssin sitomista, mutta tähdensi, että "tiettyjä marginaaleja pitäisi sallia ja niistä sopia". Tätä hän kutsui joustavaksi vakaudeksi.

Asiaa käsitellään seuraavan kerran johtavien teollisuusmaiden eli G7:n kokouksessa kesäkuussa. Keskusteluista odotetaan vaikeita, sillä Yhdysvallat vastustaa EU:n ja Japanin kannattamia valvottuja valuuttakursseja.

Brasilian kriisi huolestutti

Toiseksi pääaiheeksi kokouksessa nousi Brasilian talouskriisi. Lafontainen mukaan EU haluaa auttaa Brasiliaa tasapainottamaan taloutensa. Hänen mukaansa valuutan kellutus ja kaiken auki jättäminen synnyttää vaikeuksia erityisesti lyhyellä aikavälillä. Hän muistutti, ettei ole poissuljettua, että Brasilian kriisi aiheuttaisi myös taantumista maailmantaloudessa.

Ministerit totesivat myös, että Aasiassa on merkkejä talouden noususta lähes kaksi vuotta sen jälkeen, kun valuuttojen romahdukset synnyttivät laajan kriisin alueelle.
-Kuluvan vuoden aikana merkkejä palautumisesta on odotettavissa, ja Aasian maiden käyttöön ottamat toimet muodostavat pohjan tasaiselle kasvulle keskipitkällä aikavälillä, sanottiin kokouksen päätösasiakirjassa.
Japania kuitenkin moitittiin yhä siitä, ettei se ole tehnyt tarpeeksi päästäkseen kuiville pahasta lamastaan.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.