Mainos

Aseluvat tyrehtyneet lääkärinlausuntojen puutteeseen

Kauhajoen kouluampumisten jälkeen voimaan tulleet ohjeet aselupien myöntämisestä hiertävät yhä lääkäreitä. Lääkäriliiton mukaan monilla paikkakunnilla lääkärit kieltäytyvät kirjoittamasta aselupiin tarvittavia lääkärintodistuksia, mikä on tyrehdyttänyt lupien myöntämisen paikoin kokonaan.

- Liitto ei ole antanut ohjeistusta, että lupia ei pitäisi kirjoittaa, mutta niin on kuitenkin käynyt. Perusteena on ollut ministeriön ohjeistuksen puute, sanoo Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve. Sosiaali- ja terveysministeriön antoi ohjeensa aseluvan hakijan mielenterveyden arvioinnista vasta tänään iltapäivällä.

Lääkäriliiton ja sisäministeriön välille puhjenneessa kiistassa on kyse ministeriön antamista ohjeista, joiden mukaan aseluvan saamiseksi tarvitaan lääkärinlausunto. Sen pitää kertoa, että luvan hakijalla ei ole sellaista psyykkistä sairautta, jonka perusteella hän voisi olla vaaraksi itselleen tai muille. Liiton mukaan tällaista on kuitenkin mahdoton todeta lyhyen terveyskeskuskäynnin aikana.

Sisäministeriön arpajais- ja asehallintoyksikön päällikkö Jouni Laiho myöntää, että ohjeistuksen jälkeen varsinkin käsiaseiden myöntäminen on tyrehtynyt.

- Valtakunnallisia lukuja ei ole, mutta tuntuma on, että varsinkin käsiaseiden kohdalla määrä on pudonnut, metsästysaseiden ei niinkään. Myös epätietoisuutta asiasta on vähän joka suunnalla, hän sanoo.

Leikkiminen voi viedä luvan

Yksittäisiltä poliisilaitoksilta puolestaan kerrotaan, että annetut ohjeet aselupien myöntämisestä ovat ainakin jonkin verran vaikuttaneet haettujen lupien määrään. Esimerkiksi Turussa lupia myönnettiin viime kuussa 56, kun elokuussa määrä oli vielä noin sata.

- Määrä on vähentynyt, mutta toisaalta siinä on normaalistikin kuukausittaista vaihtelua. Elokuussa esimerkiksi metsästyskauden kiivaus lisää aina haettavien lupien määrää, sanoo osastosihteeri Ritva Suomento Turun poliisilaitokselta.

Uusien lupien lisäksi poliisilaitoksilla on Kauhajoen tragedian jälkeen kiinnitetty huomiota myös jo olemassa oleviin lupiin ja aseisiin. Monilla laitoksilla lupia on otettu aiempaa useammin uudelleen harkittaviksi ja määräaikaisia lupia jätetty myöntämättä uudelleen.

- Pientä nousua lupien perumisessa on ollut. Myös kielteisiä päätöksiä uusiin lupiin tehdään aiempaa enemmän, sanoo ylikomisario Aaro Väätäinen Espoon poliisista.

Aselupa voi lähteä esimerkiksi aseella leikkimisen tai uhkaavan käytöksen vuoksi.

Ohjeiden toteuttamisessa puutteita

Sisäministeriö selvittää parhaillaan, millä tavalla ohjeet ovat vaikuttaneet eri poliisilaitoksilla. Syyskuussa annetuissa ohjeissa ei ollut kyse täysin uusista ohjeista vaan suurimmaksi osaksi tarkennuksista vanhoihin.

Ohjeet sisältävät muun muassa määräyksiä aseluvan hakijoiden haastattelemisesta ja siitä, millainen lupa voidaan myöntää ensimmäiseen aseeseen.

- Aivan alustavien tutkimusten perusteella voisi sanoa, että annettujen ohjeiden toteuttamisessa on ollut joitakin puutteita. Tämä koskee esimerkiksi aselupiin tarvittavia haastatteluja, Laiho sanoo.

Viime vuonna uusia aselupia myönnettiin noin 70 000. Kaikkiaan Suomessa on noin 1,6 miljoonaa asetta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.