Aselaki velvoittaa lääkärit ilmoittamaan riskihenkilöistä

Tänään voimaan tullut aselaki velvoittaa lääkärit ilmoittamaan poliisille mahdollisista riskihenkilöistä.

Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Risto Ihalaisen mielestä lääkärin pitäisi ilmoittaa potilaasta poliisille esimerkiksi vakavaan aviokriisin liittyvän uhkailun yhteydessä. Ihalainen uskoo, että ilmoituksia tullaan tekemään satoja vuosittain.

– Jos ruvetaan uhkailemaan toisen osapuolen tai kolmiodraaman kolmannen osapuolen äkillisellä hengenlähdöllä, on viisasta tehdä ilmoitus. Samoin jos vanhalla isännällä on hirvikivääri, näön ja muistin heikkenemisen seurauksena ei ole ollenkaan taattua, käyttääkö jälkikasvu aseita valistuneesti, Ihalainen sanoo MTV3:n uutisille.

Hengen turvaaminen voittaa vaitiolovelvollisuuden

Seitsemän uutisissa vieraillut Ihalainen sanoo, että ilmoituksen tulee perustua lääkärin omaan tutkimukseen ja harkintaan.

– En ilmoittaisi poliisille ainakaan toisen tai kolmannen tahon viestien perusteella.

Ihalaisen mielestä laki periaatteessa on ristiriidassa lääkärin vaitiolovelvollisuuden kanssa.

– Kun lääkäriin tullaan, pitää voida luottaa siihen, että tiedot pysyvät huoneen seinien sisällä, mutta tässä on tietysti kysymys myös turvallisuudesta. Hengenturvan antaminen on perustuslaillinen oikeus.

Lääkäreiden velvollisuuksia täsmennetään myöhemmin sisäministeriön asetuksella. Tavoitteena on saada esitys valtioneuvoston hyväksyttäväksi heinäkuun aikana.

Katso Pekko Ylösen juttu (Seitsemän uutiset 13.6.2011)

Lue myös:

    Uusimmat