Mainos

Aseista luopuminen kestää Libyassa kauan

Aseista luopuminen saattaa kestää hyvin kauan Libyassa, arvioi komentaja Juha-Antero Puistola maanpuolustuskorkeakoulusta.

– Aseista luopuminen on yleensä hirveän hankala järjestää. Kapinalliset ovat toki ottaneet aseista sarjanumerot ylös ja vastaanottajan nimen, kun he ovat jakaneet aseita. Tarkoituksena on kerätä nämä myöhemmin pois, mutta varsinkin siinä vallankumouksen alkuvaiheessa ja nyt Tripolin valtaamisen yhteydessä ihmiset ovat saaneet käsiinsä vartioimattomia asevarastoja, Puistola kertoo.

Puistola olettaakin, että aseita jää Libyassa keräyksien ulkopuolelle, kun aseidenkeräysten aika tulee.

– Tämä voi omalta osaltaan ylläpitää epävakautta hyvinkin pitkään. Aseistariisunta tällaisessa maassa onnistuu todennäköisesti vasta siinä vaiheessa, kun se turvallisuustilanne on siinä määrin hyvä, että ihminen ei itse tarvitse kättä pidempää sänkynsä alla. Eli ihminen tietää, että hän ei joudu henkensä puolesta taistelemaan, arvioi Puistola.

Libyassa media on sotilaidenkin viestintäkeino

Kapinallisten joukoissa on paljon tavallisia kansalaisia ja heidän informoiminen on Puistolan mielestä tärkeää.

– Käytetään normaalia mediaa tiedon eteenpäin viemiseen. Eli kerrotaan mediakanavilla siitä, että vallankumous lähestyy päätöstään ja ylilyöntejä ei pidä tapahtua.

Puistola arvioi myös, että ulkopuoliset tahot, kuten Nato, ovat auttaneet kapinallisia.

– Kapinalliset ovat saaneet rajoitetussa määrin käyttöönsä viestintävälineitä ja johtamisvälineitä, joilla he ovat vähän pystyneet tiivistämään keskinäistä yhteistyötään.

Nato voi olla alueella loppuun asti

Nato todennäköisesti jatkaa alueella toimintaansa, vaikka Gaddafi syrjäytettäisiinkin pian vallasta. Joukkojen tehtävä on suojella siviilejä taistelulinjan molemminpuolin.

Puistola pitää kuitenkin todennäköisenä, että ne natovaltiot, jotka ovat olleet mukana pommitustehtävissä, eivät osallistuisi kriisinhallintaoperaatioon.

– Siinä saattaa tulla muita poliittisia painolasteja näille valtioille. Naton tulisi jatkaa loppuun asti ja katsoa tilannetta, mutta se ei olisi varsinaisesti mukana kriisinhallinnassa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.