Mainos

Aseidenriisuntakiista varjostaa Pohjois-Irlannin rauhanneuvotteluja

Britannian pääministeri Tony Blair ja Pohjois-Irlannin protestanttijohtaja David Trimble eivät päässeet tämänpäiväisessä tapaamisessaan yksimielisyyteen Pohjois-Irlannin rauhanneuvotteluja koettelevasta aseidenriisuntakiistasta.

Trimble korosti Blairille edelleen, että Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n on luovutettava ainakin osa aseistaan ennen kuin IRA:n poliittinen siipi Sinn Fein voidaan ottaa mukaan rauhanneuvotteluihin. Neuvottelujen on määrä jatkua syyskuussa.

Ulsterin unionistipuoluetta johtava Trimble kertoi tunnin kestäneiden neuvotteluiden jälkeen, että joitain edistymisen merkkejä oli havaittavissa tapaamisessa. Hänen mukaansa jatkoneuvottelut ovat kuitenkin yhä tarpeen.

Pohjois-Irlannin rauhanneuvotteluihin osallistuvien puolueiden on määrä äänestää keskiviikkona neuvottelujen perusperiaatteista. Trimble on uhannut äänestää tällöin Sinn Feinin osallistumista vastaan, ellei aseistariisunnasta päästä sopimukseen.

Tämänpäiväiseen tapaamiseen osallistunut Britannian Pohjois-Irlannin asioiden ministeri Mo Mowlam sanoi kuitenkin, ettei Trimble aio noudattaa pienemmän unionistipuolueen esimerkkiä ja jäädä kokonaan pois neuvotteluista.

IRA:n tulitauko astui voimaan eilen. Edellinen tulitauko rikkoutui helmikuussa 1996, jolloin järjestö räjäytti pommin Lontoossa.

Britannia ja Irlanti ovat vaatineet, että IRA:n on lopetettava väkivaltaisuudet ennen kuin Sinn Fein voidaan ottaa mukaan rauhanneuvotteluihin. Pääministeri Blairin mukaan tulitauon on oltava pitävä, ennen kuin Sinn Feinin mukaantulo tulee kysymykseen. Pohjois-Irlannin väkivaltaisuuksissa on 28 vuoden aikana kuollut 3200 ihmistä.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.