Aseiden holtiton säilytys houkuttaa rikollisia

Rikollisten elämä olisi vaikeampaa, jos ihmiset pitäisivät aseistaan parempaa huolta. Rikokseen käytetty ase on nimittäin hyvin usein varastettu kodista tai mökiltä.

Poliisihallituksen mukaan vuosittain anastetaan arviolta 600-700 ampuma-asetta. Varkaiden käsiin päätyy sekä luvallisesti hankittuja että esimerkiksi sota-ajoilta peräisin olevia luvattomia aseita.

- Aseiden oikeaa säilytystapaa pitäisi korostaa. Aika paljon saavutettaisiin sillä, että aseiden haltijat pitäisivät ne kunnolla lukkojen takana, sanoo tarkastaja Jukka Kaski Helsingin poliisista.

Ampuma-aseen omistajalla on lain mukaan velvollisuus säilyttää asetta niin, etteivät ulkopuoliset saa sitä käsiinsä. Kasken mukaan esimerkiksi useimmiten tyhjillään oleva kesämökki ei kelpaa säilytyspaikaksi, vaikka siellä olisi kunnollinen asekaappikin.

Aseiden korjailu kasvava ongelma

Rikosylikomisario Kari Tolvasen mukaan rikollisilta takavarikoitujen aseiden alkuperä pyritään aina selvittämään. Usein se ei kuitenkaan onnistu. Kotimaasta anastettujen aseiden lisäksi liikkeellä on ulkomailta salakuljetettuja ja laittomasti valmistettuja aseita.

Kasvava ongelma ovat deaktivoidut eli toimimattomiksi tehdyt aseet, jotka voidaan virittää uudelleen käyttöön. Poliisi on törmännyt viime aikoina yhä useammin tällaisiin aseisiin, joita on käytetty varsinkin ryöstöissä.

Puukko yhä perusase

Ampuma-aseluvan saaminen on tehty niin monimutkaiseksi, ettei sen pitäisi rikollisella taustalla onnistua. Hankintaan on myös osattava esittää kunnollinen syy. Esimerkiksi isokaliiberisille käsiaseille on vaikea saada lupaa, koska niille ei ole harrastuksissa käyttöä.

Hengen vieminen onnistuu Suomessa toki ilman pyssyjäkin. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan vain vajaa viidennes henkirikoksista tehdään ampuma-aseella.

- Teräase on yhä tavallinen suomalaiskansallinen ase, vahvistaa Tolvanen.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat