Mainos

Aseettoman teinin ampumisesta rajuja mellakoita – poliisin toimet kuin sotatantereella

Yhdysvalloissa Missourissa aseettoman teinipojan ampumisesta alkanut mellakointi on jatkunut rajuna Fergusonissa. Poliisi ampui 18-vuotiaan Michael Brownin viime viikonloppuna.

Mielenosoitukset ovat äityneet mellakoinniksi ja ryöstelyksi jo useana yönä peräkkäin. Poliisi on ottanut kovat aseet käyttöön mielenosoitusten hillitsemiseksi. Eilen poliisi ampui mielenosoittajia kyynelkaasulla ja kumiluodeilla. Poliisi oli myös laittanut muun muassa tarkka-ampujan vartioimaan mielenosoituksia.

Poliisin toimet paikalla ovat herättäneet ankaraa kritiikkiä. Eilen Fergusonissa pidätettiin mielenosoitusten keskellä kaksi toimittajaa, toinen Washington Postista ja toinen Huffington Postista. Molemmat lehdet ovat tuominneet pidätykset. Washington Postin mukaan toimittaja Wesley Loweryn pidätys on laiton ja hyökkäys lehdistönvapautta kohtaan. Huffington Post kuvaili Ryan J Reillyn pidätystä sotilaalliseksi aggressioksi. Reilly oli kuvaillut mielenosoituksia vartioineiden poliisien muistuttavan enemmän sotilaita kuin poliisimiehiä.

Guardianin toimittaja Jon Swaine oli todistamassa kahden toimittajan pidätystä. Swaine kuvaili pidätystä näin:

– Kaksi toimittajaa vietiin käsiraudoissa Fergusonin keskustassa sijaitsevasta McDonalds'ista ja laitettiin valkoiseen poliisin pakettiautoon. "He ovat toimittajia", yksi henkilö yleisön joukosta huusi, joka oli myös ollut ravintolassa. Toinen asiakas vahvisti, että oli nähnyt kaksikon tekevän töitä sisällä. Sekä Lowery että Reilly molemmat tviittaisivat, että heitä oli pyydetty poistumaan ravintolasta hetkeä ennen kuin heidän pidätettiin. Kun häneltä kysyttiin, miksi hänet pidätettiin, ensimmäinen toimittajista huusi: "Koska videokuvasin heitä." Kun lähestyin poliisia vahvistaakseni toimittajien henkilöllisyyden, minua uhattiin pidätyksellä ja käskettiin perääntymään.

Poliisi ampui aseettoman pojan

Yhdysvalloissa Missourissa poliisi ampui viikonloppuna aseettoman tummaihoisen teinipojan.

Tapaus on herättänyt raivoa, sillä silminnäkijöiden ja poliisin kertomukset tapahtumista eroavat täysin toisistaan.

Silminnäkijöiden mukaan 18-vuotiaan Michael Brown oli ollut aseeton ja nostanut kätensä ilmaan poliisin ampuessa tämän. Poliisin mukaan tilanne oli saanut alkunsa Brownin käytyä käsiksi poliisiin. 

"Mustien oletetaan aina syyllistyneen johonkin"

Tummaihoisen pojan ampuminen on nostanut pintaan Fergusonissa kauan kyteneet jännitteet. Hieman yli 20 000 asukkaan paikkakunnalla valtaosa väestöstä on tummaihoisia. 

Poliisia on arvosteltu tummaihoisten eriarvoisesta kohtelusta, esimerkiksi siitä, että mustiin liitetään aina oletus siitä, että heidän on täytynyt syyllistyä johonkin väärään.

Esimerkin tästä kertoo Guardianille Fergusonissa asuva David Whitt, joka oli ollut ostoksilla eräänä iltana teinipojan ampumisen jälkeen. Hän huomasi tehneensä virheen ja joutui kääntymään takaisin kauppaan polkupyörällään.

– Unohdin vaipat kaksivuotiaalle pojalleni, teinipojan ampumispaikan lähistöllä asuva Whitt kertoi.

– Minun täytyi lähteä sen takia palauttamaan joitakin ostoksiani, koska tarvitsimme muutaman dollarin lisää. Olemme köyhiä ihmisiä.

Whittin pyöräillessä takaisin kauppaan kuitin kanssa, hän tajusi auton seuraavan itseään ja sen jälkeen hän kuuli valitettavan tutun äänen.

– Hän laittoi sireenin päälle. Whoop-whoop, Whitt kuvaili.

Poliisi kysyi Whittiltä, mitä tämä teki alueella. Poliisi vaati mieheltä myös henkilöllisyystodistuksen ja penkoi tämän kassin. Sitten poliisi tarkasti, onko Whittistä mahdollisia etsintäkuulutuksia. 

– Sanoin hänelle, että tämä on laitonta. En ole rikkonut lakia, eikä teillä ole mitään syitä epäillä, että olisin. Poliisi sanoi, että hän voi kirjoittaa minulle sakon siitä, että minulla ei ole kypärää. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.