Mainos

Asean painostaa Japania avaamaan markkinansa

Kaakkois-Aasian maiden kauppaministerit painostivat lauantaina Japania avaamaan markkinoitaan lisää ja näin helpottamaan valtavaa kauppataseensa ylijäämää Kaakkois-Aasian maiden kanssa.

Kaakkois-Aasian maiden järjestön Aseanin ministerit tapasivat Japanin kauppa- ja teollisuusministerin Mitsuo Horiushin lauantaina Kuala Lumpurissa, jossa järjestö piti vuosittaisen kokouksensa. Japanin ja Asean-maiden välinen kauppa oli viime vuonna 30 miljardia dollaria ylijäämäinen Japanille. Järjestöön kuuluvat Brunei, Burma, Indonesia, Laos, Malesia, Filippiinit, Singapore, Thaimaa ja Vietnam.
Asean-maiden ministerit tähdensivät tapaamisessa, että Japanin markkinoille on vaikea päästä. Malesian kauppaministerin mukaan eräät Japanin kauppaverkoston rakenteet ovat vaikeuttaneet malesialaisten tuotteiden pääsyä Japanin markkinoille.
Tapaamisen jälkeen annetussa yhteisessä lausunnossa osapuolet tähdensivät, että teollisuussektorilla on tapahduttava rakenteellisia muutoksia, jotta Asean-maiden ja Japanin välinen kauppa jatkaa tasaista kasvua.

Aasian valuuttakriisi sulkee tehtaita

Kaakkois-Aasian valuuttojen äskettäinen kriisi saattaa johtaa tehtaiden sulkemiseen ja sitä kautta työpaikkojen menetyksiin, varoitti Aseanin kauppa- ja teollisuuskamarin puheenjohtaja Jose Concepcion. Valuuttojen arvonalennus on myös lisännyt tuotannon hintaa ja jos valmistajat eivät kykene häivyttämään sitä, nousevat tuotteiden hinnat kuluttajille, hän sanoi.
Concepcion kertoi uhkakuvista Aseanin kauppaministereille Kuala Lumpurissa. Samalla hän toisti kamarin ehdotuksen perustaa Aasiaan valuuttoja tasapainottava rahasto, jonka pääoma olisi 100 miljardia dollaria.
(STT-AFP)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja