Mainos

Asean-maat hyväksyivät uudenlaisen ihmisoikeussopimuksen

Perustamisasiakirja muuttaa Aseanin oikeushenkilöksi EU:n tapaan. Sopimuksen tultua voimaan tavarat, palvelut, investoinnit ja työvoima voivat liikkua vapaasti Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestön Aseanin yhteismarkkinoilla.

Kaakkois-Aasian maiden ulkoministerit ovat hyväksyneet huippukokouksensa alkajaisiksi asiakirjan, jossa maat sitoutuvat edistämään ihmisoikeuksia ja demokratiaa. Tavoitteena on myös yhteismarkkinoiden luominen.

- Tämä vie meidät tärkeän askeleen eteenpäin, sanoi kokouksen isäntämaan Singaporen ulkoministeri George Yeo.

Asiakirjan tultua voimaan tavarat, palvelut, investoinnit ja työvoima voivat liikkua vapaasti Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestön Aseanin yhteismarkkinoilla. Maat myös lupaavat pitää alueensa ydinaseettomana, vähentää köyhyyttä ja suojella ympäristöä.

Asiakirja muuttaa Aseanin oikeushenkilöksi EU:n tapaan. Perustamisasiakirjassa määritellään ensimmäistä kertaa järjestön perusarvot ja säännöt. Tarkoitus on myös perustaa erillinen organisaatio seuraamaan alueen ihmisoikeustilannetta.

Asean-maiden johtajat allekirjoittavat asiakirjan huomenna, ja tavoitteena on saada se voimaan vuoden kuluttua.

Myanmar taas kipupisteenä

Demokratia-aktivistit arvostelivat perustamisasiakirjaa muun muassa siitä, ettei siinä mainita tapoja, joilla Myanmar voitaisiin erottaa Aseanista. Myanmar suututti kansainvälisen yhteisön viimeksi syyskuussa, kun se tukahdutti verisesti demokratiaa vaatineet mielenosoitukset.

Asiantuntijoiden mukaan asiakirja on merkityksetön, jos maata ei saada vastuuseen teoistaan. Sotilasjuntan hallitsema Myanmar ilmoitti kuitenkin allekirjoittavansa asiakirjan muiden mukana.

- Olemme hyväksyneet asiakirjan. Kyllä, me allekirjoitamme sen, vakuutti ulkoministeri Nyan Win.

Myanmarin pääministeri Thein Sein vakuutti kokouksen yhteydessä, että syksyn mielenosoitukset ovat Myanmarin sisäinen asia.

- Pääministeri Thein Seinteki selväksi, että Myanmarin tilanne on maan sisäinen asia ja että maa on täysin kykeneväinen selviytymään siitä omin voimin, sanoi Singaporen pääministeri Lee Hsien Loong.

Thein Sein myös esti YK:n erityislähettilään Ibrahim Gambarin esiintymisen Aseanin kokouksessa. Gambarin, joka on käynyt Myanmarissa kahdesti levottomuuksien jälkeen, piti selostaa vierailujaan ylihuomenna.

EU sopi tänään Brysselissä lisäpakotteista Myanmaria vastaan. Uudet pakotteet kieltävät investoinnit yhtiöihin, jotka ovat maan hallituksen valvonnassa. Myös hallituksen kanssa yhteistyössä olevat muut yritykset ja kaupankäynti ovat pakotteiden kohteina. Jo ennestään voimassa oli viisumirajoituksia ja varojen jäädytyksiä.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.