Mainos

Asbesti on kansainvälinen ongelma

Asbesti ei ole pelkästään suomalaisten ongelma. Samaan aikaan kun EU:ssa asbestikampanjalla yritetään ongelmaa selvittää, ajavat Kanada ja Venäjä päinvastaista linjaa. Myös ulkomaalaisen työvoiman käyttö saneerauskohteissa ei ole täysin mutkatonta.

MTV:n 45-minuuttia nosti eilen esille asbestin terveysvaarat, joita vähätellään työmailla.

Asbestityön suojautumisesta on olemassa tarkat määräykset, mutta silti työntekijöiden turvallisuudesta tingitään. Tilannetta saattaa hankaloittaa se, että alihankkijana, purkutyön tekijänä ovat ulkomaalaiset työntekijät. Vaikeassa yhtälössä on mukana sekä työntekijöiden tietämättömyyttä että huonoa turvaa.

- Ongelman tekee myös hankalaksi se, että tässä näköjään käytetään myös muualla kuin tässä tapauksessa ulkomaalaisia vuokratyöntekijöitä, jotka eivät ilmeisesti tiedä, millä tavalla tämä työ pitäisi suorittaa ja jotka eivät myöskään saa tarvittavia suojautumisvälineitä ja alipaineistusvälineitä tämän homman tekemiseen, puheenjohtaja Matti Harjuniemi Rakennusliitosta kertoo.

Samaan aikaan esimerkiksi Kiina, Venäjä ja Kanada ovat käytön kannalla. Kanadalle asbestin vienti kehitysmaihin on merkittävä elinkeino.

- Tämä on tosiaan kansainvälinen ongelma. Tuolla kansainvälisillä foorumeilla esimerkiksi Kanadan hallitus, mutta myös Venäjä, ajavat sen kaltaista linjaa, että asbestin käyttöä tulisi lisätä ja ,että itse asiassa siinä ei mitään ongelmaa olisi, Harjuniemi kertoo.

Asbestin vaarallisuudesta ei kuitenkaan ole epäilystä.

- Selvä tieteellinen näyttö kuitenkin kertoo, että asbesti on erittäin vaarallista työntekijöille kuten tietysti kaikille, jotka altistuvat asbestille, Harjuniemi painottaa

Asbestin käyttö lopetettiin rakennusmateriaaleissa jo 1988. Nykyään sen käsittely rajoittuu remonttikohteisiin, joita tulee tulevaisuudessakin olemaan paljon.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.