Mainos

Arvonlisävero, Yle-vero, ajokortti – mikä kaikki muuttuu tänä vuonna?

Nyt vuoden alusta uudet ajokortit muuttuvat määräaikaisiksi ja televisiolupamaksusta ei pääse enää luistamaan. Moni muukin asia muuttuu.

Yle-vero korvaa vuoden alusta perinteisen televisiolupamaksun. Vero on 0,68 prosenttia ansio- ja pääomatuloista, enimmillään kuitenkin 140 euroa vuodessa. Veroa maksavat kaikki 18 vuotta täyttäneet. Vero ei kuitenkaan tule maksettavasi, jos tulot ovat alle 7 352,95 euroa vuodessa, olet alle 18-vuotias tai kotikuntasi on Ahvenmaan maakunnassa.

Yleinen arvonlisävero nousee vuoden alusta 23 prosentista 24 prosenttiin. Elintarvikkeiden ja rehujen arvolisävero nousee 13 prosentista 14 prosenttiin. Kirjojen, lääkkeiden, liikuntapalveluiden arvonlisävero nousee puolestaan 9 prosentista 10 prosenttiin.

Asunto-osakeyhtiöiden ja keskinäisten kiinteistöosakeyhtiöiden osakkeiden luovutuksesta suoritettava varainsiirtovero nousee 1,6 %:sta 2,0 %:iin.

Uusi ajokorttilaki tuo muutoksia joihinkin ajokorttiluokkiin, ajokorttien voimassaoloaikoihin sekä osaan opetusta ja tutkintoja. Laki tulee voimaan 19.1.2013.

Jatkossa myönnettävät uudet ajokortit tulevat olemaan määräaikaisia, voimassa 2-15 vuotta riippuen ajokorttiluokasta ja haltijan iästä. Kaikki nykymallin mukaiset ajokortit vaihdetaan uusiin vuoteen 2033 mennessä. Henkilöauton B-ajokortin kuljettajakoulutus muuttuu kolmivaiheiseksi.

Ensi vuonna toteutetaan myös useita kuntaliitoksia:

Alavus - Töysä

Kitee - Kesälahti

Kuopio - Nilsiä

Lohja - Karjalohja - Nummi-Pusula

Mikkeli - Ristiina - Suomenniemi

Oulu - Haukipudas - Kiiminki - Oulunsalo - Yli-Ii

Raahe - Vihanti

Sastamala - Kiikoinen

Savonlinna - Kerimäki - Punkaharju

Vaasa - Vähäkyrö

(MTV3)

Jutusta on poistettu virheellinen tieto siitä, että verovapaa kilometrikorvaus laskisi. Verotus ei muutu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.