Mainos

Arvonlisävero uusien yrittäjien pulma

Arvonlisävero hidastaa Suomessa uusien yritysten perustamista, väittää tuore tutkimus. Tutkija Jukka Kallion mielestä Suomessa pitäisi jättää kaikkein pienimmät yritykset arvonlisävelvoitteen ulkopuolelle.

Suomessa kaikki yrittäjät, joiden liikevaihto ylittää 50 000 markkaa, ovat arvonlisäverovelvollisia. Esimerkiksi Skotlannissa raja on lähes kymmenkertainen.

Tänään Turun kauppakorkeakoulussa tarkastettavassa kauppatieteiden maisteri Jukka Kallion väitöskirjassa ilmenee, että skotlantilaiset pienyrittäjät soveltavat yritystoiminnassaan pienuuden ekonomiaa. Tämä tarkoittaa sitä, että yrittäjät haluavat välttää kaikkea byrokratiaa pysyttelemällä arvonlisävelvollisen myyntirajan alapuolella. Skotlannissa yksinyrittäjäkin pystyy luomaan kohtuullisen liikevaihdon - noin 470 000 markkaa - olematta arvonlisäverovelvollinen.

-Mielestäni Suomessakin arvonlisäveronalaista myyntirajaa tulisi nostaa huomattavasti, Jukka Kallio sanoo.

Kallion väitöstutkimuksessa selvitettiin, minkälaisilla omilla toimenpiteillä skotlantilainen pienyrittäjä sai yrityksensä pysymään hengissä. Yrittäjien mielestä yrittäjäkoulutus ei sinänsä antanut eväitä selviytymiseen sen paremmin kuin koulutuksen aikana laadittu liiketoimintasuunnitelmakaan.

Sen sijaan erittäin merkittävää selviytymisessä oli yrittäjän puolisolta tai muilta perheenjäseniltä saama tuki. Tutkimuksessa luotiin myös pienyrittäjien typologia, joka omalta osaltaan selventää pienyrittäjien välisiä eroja. -Suunnitteilla on laatia alkavalle yrittäjälle laaja virtuaalinen testipaketti. Hankkeeseen on haettu rahoitusta EU:n yritystukiohjelmasta, Jukka Kallio kertoo. Hän toimii Turun ammatillisen aikuiskoulutuskeskuksen EU-koordinaattorina.(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.