Arvonlisävero nousee – verkkokaupan pelätään karkaavan ulkomaille

Verkkokauppiaat ja Kaupan liitto pelkäävät, että suomalaiset siirtävät verkko-ostoksiaan yhä enemmän ulkomaalaisiin verkkokauppoihin. Taustalla on muun muassa ensi vuoden alussa voimaan tulevat muutokset arvonlisäveroon.

Alv nousee ensi vuoden alussa kaikissa veroluokissa yhdellä prosenttiyksiköllä. Yleinen arvonlisäverokanta nousee 23 prosentista 24 prosenttiin, alennettu 13 prosentista 14 prosenttiin sekä alennettu 9 prosentin verokanta 10 prosenttiin.

– Joissain Euroopan maissa alv on tosi alhainen, Suomessa taas korkea. Toivotaan ettei tällä ole suurta vaikutusta, mutta kyllä alv:n korotus on huono homma kaikelle kaupalle Suomessa, Verkkokauppa.comin toimitusjohtaja Samuli Seppälä sanoo.

Kaupan liitossakin toivottaisiin mieluummin alv:n muutosta alas- kuin ylöspäin.

– Jo 45 prosenttia verkkokaupassa kävijöistä kertoo, että kustannusten ja verotason noustessa he siirtyvät enemmän ulkomaalaisiin verkkokauppoihin. Näin tekevät varsinkin miehet, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja toteaa.

Pelien halpamyynti Ahvenanmaalta loppuu

Lakimuutos lopettaa ensi vuoden alussa myös arvonlisäverottoman halpamyynnin, jossa esimerkiksi Ahvenanmaan kautta on voinut ostaa tuotteita selvästi edullisempaan hintaan. Useat verkkokaupat ovat myyneet tällä menetelmällä esimerkiksi konsolipelejä.

Pienin perittävä arvonlisävero laskee maahantuonnissa nykyisestä 10 eurosta viiteen euroon, joten alv pitää maksaa kaikista hieman yli 20 euroa maksavista tuotteista.

Verkkokauppa.comin toimitusjohtaja Samuli Seppälä ei paljasta, kuinka suurta roolia Ahvenanmaan kautta tehtävä kauppa on yrityksessä näytellyt.

– En kerro. Onhan se ollut merkittävä määrä, mutta toivotaan, että se kaikki tulee nyt tänne Manner-Suomen puolelle.

Vaikka arvonlisäveroton halpakauppa nyt tyrehtyy, muutos on Seppälän mielestä silti askel oikeaan suuntaan.

– Ehdottomasti, että ollaan tyytyväisiä siitä, että jatkossa kaikki yli 20 euron ostokset pitää tullata ja maksaa sitten se alv suoraan tullille.

Viime vuonna suomalaiset ostivat verkosta tavaroita ja palveluja jo yli 10 miljardilla eurolla, ulkomaisen verkkokaupan osuus potista oli 13 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat