Mainos

Arvio: Suomen vaalirahoituksesta alkaa jo nähdä läpi

Suomi on parantanut asemiaan vaalirahoituslain selkeyttämisessä, arvioi Euroopan neuvoston korruptionvastainen toimielin GRECO (Group of States against Corruption).

Suomi on uudistanut vaaliehdokkaiden rahoitusta koskevaa lainsäädäntöä muun muassa siten, että ehdokkaiden tulee eritellä vaalikampanjansa kulut ja rahoitus huomattavasti aikaisempaa yksityiskohtaisemmin. Vaalirahoituksen valvonta on osoitettu valtiontalouden tarkastusvirastolle, jonka riippumaton asema on turvattu perustuslaissa.

Puoluerahoituksen osalta Suomen hallitus sopi äskettäin uudistuksesta, jonka mukaan puolueen vastaanottamalle tuelle säädettäisiin yläraja. Puoluerahoituksen valvontaa samoin kuin puolueiden tilintarkastusvelvollisuutta tiukennettaisiin.

Suosituksia on noudatettu

GRECO toteaa, että voimaan saatettu uusi lainsäädäntö parantaa ehdokkaiden rahoituksen läpinäkyvyyttä ja valvontaa. GRECO pitää uutta lainsäädäntöä hyvänä ja katsoo, että suosituksia on noudatettu ehdokkaiden osalta.

Samantyyppinen lainsäädäntö puolueiden rahoituksen osalta on työn alla. GRECOn mielestä ehdotetut linjaukset puoluerahoituksen osalta ovat oikeansuuntaisia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.